НОВИНИ

Рекорден брой жертви на COVID-19 в САЩ, Тръмп иска отпадане на мерките

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:30, 16.04.2020 (обновена)
10753
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Американският президент изрази намерението си да започне поетапно смекчаване на мерките срещу заразата. Според Доналд Тръмп, пикът на пандемията е отминал и е време американската икономика да заработи отново. С искане за край на карантинните мерки излязоха и стотици протестиращи в няколко града.

В същото време, Съединените щати отбеляват рекордна смъртност - най-високата за едно денонощие в която и да е държава по света.

Най-тежкото денонощие за САЩ от началото на пандемията. През изминалите 24 часа в страната от COVID-19 са починали 2569 души. Заразените отвъд Океана са 640 хиляди. Жертвите - над 30 000.

Данните не попречиха на президента Доналд Тръмп да изрази оптимизъм, че страната му може да отмени мерките срещу заразата по-рано от 1 май - датата, която досега беше смятана за краен срок на карантината.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: В района на Ню Йорк регистрираме все по-малко нови случаи. Намаляват и в Детройт и Денвър, какво и във Вашингтон и Балтимор. Борбата продължава, но според данните от страната, можем да твърдим, че сме преминали пика на пандемията.

Според Тръмп, американската икономика не може да търпи повече загуби и е крайно време да заработи на пълна скорост. Той призова и във възможно най-кратки срокове спортът в страната да бъде подновен.

На журналистически въпрос дали не се смущава от статистиката в страната и дали не е прекалено рано да се говори за отмяна на мерките, Тръмп заяви, че много държави по света умишлено прикриват своите реалнни данни за жертви и заразени.

В няколко града се проведоха протести с искане за край на мерките. Безработицата в САЩ достигна рекордно високи нива, а продажбите са достигнали спад, невиждан от 28 години насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Македония и Сърбия с вечерен час за Великден
Северна Македония и Сърбия с вечерен час за Великден
Очакват се пробите за COVID-19 на 80 жители на село Паничерево
Очакват се пробите за COVID-19 на 80 жители на село Паничерево