НОВИНИ

Робот буди усмивки в хранителен магазин в Германия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:33, 02.04.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Европа

Германия въведе строги мерки срещу разпространението на COVID-19. Забранено е на едно място да се събират повече от двама души, трябва да се спазва и дистанция от метър и половина на обществени места. В един хранителен магазин обаче са намерили начин да усмихват клиентите си

Десет дни, откакто германците се учат да живеят, спазвайки социална дистанция, собственик на хранителен магазин край Кьолн успява да намали стреса сред клиентите си. Постига го с помощта на робот, който любезно напомня на купувачите да стоят на метър и половина-два един от друг, когато са на касите. Роботът Пепър също моли клиентите да не се струпват от солидарност към другите.

Хората харесват идеята и смятат, че посланията на Пепър са добър начин да не забравят новите правила, наложени за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Ингрид - клиент: Този робот е фантастичен, въпреки че не бих искала да стоя цял ден при касите. Но това, което казва, има смисъл и може би хората ще се вслушат.

Андреа - клиент: Определено е добра идея да се напомня на хората да спазват дистанция. Но първоначално не го забелязах, защото е мъничък, а около него имаше хора, които се смееха.

Собственикът на робота отворил магазина си едва в началото на годината, а вече е изправен пред сериозно предизвикателство. Но благодарение на въображението си, засега се справя добре. И не само това.

Марк-Филип Щокер - собственик на магазина: Надяваме се, че по този начин ще намалим напрежението в тази ситуация. Клиентите са стресирани, защото никой не знае какво следва. Опитваме се да създадем различна атмосфера. Хората се усмихват на робота и дори не са толкова разочаровани, когато не могат да купят определена стока.

За да се осъществи една идея, понякога е нужен приятел. Точно така е създаден и Пепър - от специалист по роботика и близък на собственика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в старата митрополия във Велико Търново
Пожар горя в старата митрополия във Велико Търново
Светът е близо до 1 милион заразени с COVID-19
Светът е близо до 1 милион заразени с COVID-19