Румънски педагози ще обучават български ученици на най-съвременните земеделски техники

от БНТ
19:16, 07.12.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Бъдещи фермери от България ще изучават съвременните земеделски техники в Румъния

Педагози и научни работници от румънския институт по земеделие "Фондуля" ще обучават ученици от България на някои от най-съвременните техники в земеделието. Пилотно проектът ще стартира в силистренската Професионална гимназия по механизация на селското стопанство "Никола Йонков Вапцаров", намираща се в село Средище. Това стана ясно по време на провелото се днес заседание на Българо-румънската земеделска работна група.

Идеята е още през следващата година да се предприемат първите стъпки в тази насока, уточниха от Областната администрация в Русе.

Бъдещите фермери ще се учат на това как да се справят със съвременните климатични промени, как да предпазват почвата от замърсяване и как най-ефективно да експлоатират земята, така че да се получи най-добрата реколта. Обсъдени са и темите за обмяна на ученици между гимназиите в Силистренско и в Калугерене, Гюргево. Подобни перспективи се очертават и пред Професионалната гимназия по селско стопанство в Русе.

Учениците ще се учат още как да работят не просто с най-модерната техника, а с тази, която е най-подходяща и адаптирана към местните условия на земеделието.

Срещата е организирана от Областна администрация – Русе в сътрудничество с изпълнителния директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева.

ПГМСС "Никола Йонков Вапцаров" е основана през 1959 г. Училището е закрито със заповед на Министерство на земеделието през 1995 г., поради лошо управление, малък брой ученици, и остаряла амортизирана материална база. С много усилия инициативен комитет от учители и общественици, започва борба за отмяна на постановлението и гимназията е открита отново.

Към днешна дата тя е вече двукратно наградена от Министерството на образованието и науката за качествено изпълнение на проекти в селското стопанство, а в нея се обучават над 300 ученици в дневна и самостоятелна форма. Направени са подобрения на целия сграден фонд и материално-техническата база значително е обогатена.

Нейни възпитаници са участвали в обучения в Италия, Гърция, Турция и други държави. 32 фирми от региона на Силистра и Добрич са сключили договор с гимназията за наемане на работа на ученици след завършването им. Училището разполага с 900 декара ниви, от които се самоиздържа – парите от реализираната продукция влизат в бюджета на учебното заведение и се използват за същите земеделски дейности. Получените средства се инвестират в нова техника, подобряване на учебната база и подсигуряване на училищния стол.

Снимка: Областна администрация - Русе

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: Въпрос на часове е коалиционното споразумение да бъде финализирано
Румен Петков: Въпрос на часове е коалиционното споразумение да бъде финализирано
Предупреждение за шофьорите: Снежна покривка натрупа на прохода "Предела"
Предупреждение за шофьорите: Снежна покривка натрупа на прохода "Предела"