НОВИНИ

Румънският премиер оцеля във вот на недоверие

румънският премиер оцеля вот недоверие
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:16, 29.06.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Румънският министър-председател Флорин Читу оцеля във вота на доверие днес, иницииран от опозицията, която обвини проевропейското правителство в "потапяне на страната в бездна".

Общо 201 депутати подкрепиха вота, далеч от 234, необходими за сваляне на администрацията.

Социалдемократите, подкрепени от националистическата партия AUR, обвиниха правителството в обедняването на румънците чрез "замразяване на заплати и пенсии" и прахосване на пари, заети на световните пазари.

Бившият банкер Читу отхвърли обвиненията, като заяви, че коалицията му от либерали и реформистката партия USR-Plus, избрана през декември, възнамерява да модернизира страната.

"Отделихме рекордна сума за публични инвестиции", каза той пред парламента, като определи сумата в размер на 5,5 процента от БВП.

По-голямата част от тези средства бяха предназначени за изграждане на магистрали и болници, докато разрушената инфраструктура на страната възпираше инвестициите през последните години. В същото време правителството се ангажира да изчисти финансите на една от най-бедните страни в ЕС, която беше предупредена от Брюксел за прекомерния си публичен дефицит.

Икономиката, засегната силно от пандемията, се сви с 3,9% през 2020 г., което е най-лошото годишно свиване от 2009 г. насам. Но с облекчаването на ограниченията заради коронавируса, Европейската комисия и Международният валутен фонд преразгледаха прогнозите си за растеж до между 5,1% и 6% за 2021 г.

Анализаторите обаче предупреждават за рисковете за икономиката в случай на нова вълна от COVID-19, която може да удари след няколко месеца, когато кампанията за ваксиниране спре.

Досега само 4,5 милиона румънци са имунизирани от 19 милиона население. На фона на колебанието на много румънци да се ваксинират, критиците твърдят, че правителството не е успяло да насърчи хората в тази посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс се контузи и напусна рано „Уимбълдън“
Серина Уилямс се контузи и напусна рано „Уимбълдън“
Пожар горя на Закрития пазар в Перник (Видео, снимки)
Пожар горя на Закрития пазар в Перник (Видео, снимки)