НОВИНИ

Румен Петков обвини ИТН и ГЕРБ, че бягат от отговорност

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
13:10, 14.07.2021
Чете се за: 04:47 мин.
Политика
румен петков обвини итн герб бягат отговорност
Слушай новината

Неучастието на най-големите политически сили в предизборния дебат намали интереса към гласуването. Това заяви лидерът на ПП АБВ Румен Петков.

Той коментира и някои от предложените от Слави Трифонов министерски постове:

"След като Николай Василев веднъж осигури продажбата на ДСК, сега има амбиция да осигури продажбата на единствената държавна банка. Министърката на регионалното развитие е брокер в една американска компания, енергийният министър е директор на друга американска компания. Образователната министърка е доскоро служител на "Америка за България", заяви лидерът на ПП АБВ Румен Петков по повод предложения от Слави Трифонов кабинет.

"Сигурно има и нормални хора в предложението за кабинет, но продължавам да не получавам отговор на въпроса какви са очакванията на заложните къщи от този състав на правителство и какви са очакванията на това правителство от заложните къщи, защото след като Николай Василев веднъж осигури продажбата на ДСК, сега има амбиция да осигури продажбата на единствената държавна банка. Трябва да има някаква мярка. Да забравиш да си обявиш министъра на околната среда, да не кажеш една дума за Зелената сделка и за Плана за възстановяване след COVID кризата не е много убедително. Начинът е грозен", добави той и каза, че усещането за власт се разпространява твърде бързо.

Според Румен Петков изборите на 11 юли са проведени честно, но има спекулация с гласуването в чужбина.

"Има въпроси, които трябва да получат своя отговор. Хвърлихме два пъти повече пари за секциите в чужбина с 40 000 по-малко гласували. Правят се неща, зад които няма анализ и аргументация. Има политически вопъл и спекулация, и то грозна", заяви той.

"Ако не се сформира правителство, ефектът за България ще бъде лош. Трети избори за тази година ще бъдат изключително лошо не като резултат, а като факт и избирателната активност ще бъде още по-малка. В парламента трябва да намери решение, което да даде глътка въздух институционално на българите. С мотивирани промени в този състав на сегашното правителство то трябва да получи парламентарна подкрепа. Ами ако Борисов реши да се пошегува и подкрепи този кабинет на Трифонов? Аз ако съм на негово място, ще го подкрепя и ще гледа и ще се забавлява после 6 месеца и ще пита "Какво стана с това, с това..". Само че цената ще я платим ние", допълни той, преди Борисов да обяви, че предложението да даде 10 депутата на Слави Трифонов остава в сила, ако го помолят.

Зам.-председателят на АБВ Владимир Маринов изтъкна, че България се нуждае от секторни политики.

"Изключително съм изненадан от предложението на Слави Трифонов за приватизация на ББР, това е недообмислено изказване. Това, което на първо място ме притеснява, е, че дори с предложението за ново правителство от г-н Трифонов, отново не говорим за политика, а за персонажи, които да изпълняват нечии намерения и желания. Това е нещото, срещу което ние от АБВ винаги сме били. Най-важното е да изпълняват това, с което биха могли да допринесат за развитието на държавата. Аз съм човек с икономическо образование и целият ми живот е минал в реалния сектор – занимавал съм се с бизнес и продължавам да се занимават в това в сферата на селското стопанство", заяви Маринов.

"Един от основните ми приоритети е да се обърне внимание на българското село и на сектора като цяло. Селското стопанство всички знаем в какво състояние е и оттам какво произтича. Секторът не работи, защото редица правителства някак го оставяха встрани, боричкайки се за други чисто партийни похвати и за спасяване на нечий лични интереси", посочи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тон и половина канабис е открит и унищожен в Сандански
Тон и половина канабис е открит и унищожен в Сандански
Шофьор, предложил подкуп на полицай, отива на съд
Шофьор, предложил подкуп на полицай, отива на съд