НОВИНИ

Русия поиска международно разследване на експлозиите на газопроводите "Северен поток"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
07:04, 22.02.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
установени следи експлозиви авариите северен поток
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Съветът за сигурност на ООН се събра по искане на Русия на заседание, посветено на миналогодишните подводни експлозии на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море.

Русия внесе проекторезолюция с призив за международно разследване на случая. На заседанието постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че експлозиите на газопроводите са акт на международен тероризъм.

Кремъл обвинява САЩ, че през септември миналата година са извършили нападението срещу тръбопроводите за пренасяне на газ от Русия към Европа.

Дания, Германия и Швеция провеждат разследвания, които все още не са приключили. В общо писмо трите държави обявиха пред Съвета за сигурност, че руските власти са информирани за хода на разследването.

"Провежданите разследвания от скандинавските държави и Германия не само не са прозрачни, но е съвършено очевидно, че те целят да прикриват следите на техния по-старши американски брат", заяви Василий Небензя - постоянен представител на Русия в ООН.

"Нека да сме ясни защо сме тук в Съвета. По-късно тази седмица с наближаването на първата годишнина от началото на войната, Общото събрание на ООН ще обсъди ефекта от нелегалната руска инвазия срещу Украйна. Днешното заседание е крещящ опит за отклоняване на вниманието от това. Докато светът се обединява в призива за справедлив мир в Украйна според хартата на ООН, Русия отчаяно се опитва да смени темата", заяви Джон Кели - политически координатор на САЩ в ООН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Какви са промените при банковите услуги
"Питай експерта": Какви са промените при банковите услуги
Спилбърг със статуетка от "Берлинале" за цялостно творчество
Спилбърг със статуетка от "Берлинале" за цялостно творчество