НОВИНИ

Руската Федерална служба за сигурност твърди, че взривът за Кримския мост е пратен от Одеса през България

руската федерална служба сигурност твърди взривът кримския мост пратен одеса българия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 12.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Нови твърдения от страна на Москва във връзка с взривяването на Кримския мост. Според руската Федерална Служба за сигурност, използваният взрив е бил изпратен от Одеса през България, Грузия и Армения, предаде руската агенция ТАСС. Като организатор на експлозията е посочен ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов.

В съобщението на ТАСС се казва, че взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 палета с общо тегло над 22 тона. В началото на август е било изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между украинска фирма и посочена като базирана в Русе компания с името Балтекс Кепитъл ЕС ЕЙ. В информацията се твърди още, че товарът е бил прехвърлен от България в грузинското пристанище Поти, а след това в Армения. Контролът за придвижването на товара по целия маршрут и контактите с участниците в схемата е осъществявал украинец, според разкритията. За участие в експлозията, определена от Москва като терористичен акт, са задържани петима граждани на Русия и трима - на Украйна и Армения съобщи Федералната служба за сигурност.

В организацията за прехвърлянето на товара от България в Грузия, а след това в Армения са участвали украинските граждани Михаил Цюркало, Денис Ковач и Роман Соломко, грузинските граждани Сандро Иносаридзе и брокер на име Леван, както и арменският гражданин Артур Терчанян, се казва в съобщението на ФСС. При по-нататъшното транспортиране на товара е била извършена подмяна на документи, като са сменени данните за компаниите, посочени като изпращач и получател.

Разследването продължава. Всички негови организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с руското законодателство, се казва още в съобщението, цитирано от ТАСС. По-малко от две денонощия след експлозията на моста, Москва съобщи, че маршрутът на взривилия се камион е установен и България беше посочена като страна, през която е минал. Информация, която беше категорично опровергана от българските власти и служби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рейнджърс и Вегас започнаха с победи сезона в НХЛ
Рейнджърс и Вегас започнаха с победи сезона в НХЛ
Държавата поема цялата дейност по контрола на храните на ГКПП "Капитан Андреево"
Държавата поема цялата дейност по контрола на храните на ГКПП "Капитан Андреево"