НОВИНИ

С каба гайди и черешови топчета бяха открити Чакъровите празници

каба гайди черешови топчета бяха открити чакъровите празници
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:47, 22.07.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

На местността Чакърови поляни над Самоков бяха открити традиционните Чакърови празници. Празничната програма започна с каба гайди и със слово на кмета на Община Самоков Владимир Георгиев. Облечен в народна носия, той даде начало на тържествата с едно от общо четирите черешови топчета. Георгиев връчи също и почетен плакет на председателя на Клуб на любителите на исторически оръжия "Чакър войвода" Георги Николчов, който е сред организаторите.

„Днес отбелязваме 10-годишния юбилей от възстановяването на Чакъровите тържества - празникът на местният хайдутин Чакър войвода, записал името си в историята на Самоков като защитник на угнетените и онеправданите, борец за правда и свобода", каза кметът Владимир Георгиев.

По думите му битките, които е водил Чакър войвода, са много. „Заедно със своята чета е помагал на подтиснатите хора, а легендата за него им е давала вяра и упование, че имат свой покровител. Героите в нашата история са светъл пример, че във времена, когато никой не се е осмелявал да се опълчи на турците, все пак е имало безстрашни българи, които са се застъпвали за подтиснатите свои събратя. Окрилени от подвизите, които и до днес самоковци помнят и пазят в съкровищницата на своята историческа памет, ние скланяме глави в знак на почит към свободолюбивия дух, към героизма и благородството“, каза още кметът Георгиев.

Той посочи, че Чакъровите тържества събират в себе си история, фолклор, традиция и борческия дух, с който самоковци са закърмени. „Пресъздаването на целия този колорит ни дава самочувствието на ценители и пазители на българщината, а нали това е най-важното – да се стремим да опазим историята си и традициите си, защото те са най-ценното наследство, което имаме", каза още градоначалникът.

„Искам да ви поздравя с 10-годишнината от възстановяването на Чакъровите тържества, важно е да почетем делото и паметта на Чакър войвода. Този празник се превърна в национален празник на българщината“, каза и председателят на Клуб на любителите на исторически оръжия "Чакър войвода" Георги Николчов.

Програма продължи с постановка, разказваща за делото на войводата, раздаване на курбан за здраве, общи народни танци и фолклорна програма.

През 1975 година са проведени първите Чакърови тържества. Родолюбивото дело, след прекъсване от 10 години, бе възстановено през 2013 година по идея на Клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”, с подкрепата на Община Самоков. От общинската администрация допълват, че през 2018 година на Чакъровите празници бе присъден знак за Европейско културно наследство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов-Аоияма продължава с победите в Нагоя
Даниел Иванов-Аоияма продължава с победите в Нагоя
Камион с вишка горя на автомагистрала "Хемус", образува се километрично задръстване
Камион с вишка горя на автомагистрала "Хемус", образува се километрично задръстване