НОВИНИ

С мащабно военно обучение Китай тренира "пълно обкръжаване" на Тайван

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:41, 08.04.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Китай започна мащабно военно учение за "пълно обкръжаване" на Тайван. Според Пекин целта е проверка на способностите за поемане на контрол по вода и въздух. Операцията е на фона на обещание от страна на Вашингтон за доставки на оръжия за Тайван. Китай приема демократично управлявания Тайван за своя територия, а през изминалите месеци напрежението между двете държави чувствително се покачи.

71 китайски изтребителя и 9 бойни кораба навлизат в Тайванския проток. Прекосяват т.нар. "средна линия" - неформалната граница между китайските и тайванските териториални води. От един от корабите са произведени изстрели.

Китайската държавна телевизия съобщава, че започва тридневно военно учение. Целта - "пълно обкръжаване" на Тайван. Проверява се способността да се поеме контрол над морето, въздушното пространство и комуникациите. Учението е "сериозно предупреждение" на Пекин към тайванските сепаратисти, влезли в "сговор с външни сили".

Преди дни президентът на Тайван беше на посещение в Съединените щати, където се срещна с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Днес в Тайпе пристигна американска делегация, а от Пекин заплашиха, че при среща между делегатите и тайванските лидери, ще последват ответни мерки. Китай приема Тайван, който от 49-та година се управлява независимо за своя територия и неведнъж са отправяни заплахи, че при нужда ще прибегне до сила, за да я "защити" .

"През изминалите няколко години сме изправени пред продължаващ авторитарен експанзионизъм. Повече от всякога е важно сътрудничеството между демократичните държави. Гражданите на Тайван обичат демокрацията и търсят само и единствено мир", заяви президентът Тай Ингвен.

"Обещавам Ви, госпожо президент, че ще доставим на Тайван оръжия. Ще осигурим и обучение за вашата армия. Не за война, а за гарантиране на мира, отговори Майкъл Маккол, председател на комисията по външни въпроси на САЩ.

От тайванското военно министерство съобщават, че следят ситуацията и няма да провокират ескалация на конфликта. Жители на Тайпе изразиха притеснение от новината за китайските военни маневри. През август Пекин отново проведе учения около Тайван, включващи и изстрелване на ракети. Поводът - визита на бившата вече председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инфлацията се отразява и на киноиндустрията у нас
Инфлацията се отразява и на киноиндустрията у нас
Футболистките на България до 19 г. със силна игра и драматична загуба от Финландия
Футболистките на България до 19 г. със силна игра и драматична загуба от Финландия