НОВИНИ

Събитията на 2023 г. в СНИМКИ

Как изглежда годината през обектива на фоторепортера ни Десислава Кулелиева

Десислава Кулелиева
от Десислава Кулелиева
17:55, 31.12.2023
Чете се за: 16:25 мин.
Галерия
събитията 2023 снимки
Слушай новината

12.12.2023 - Започна демонтажът на фигурите на паметника на съветската армия

01.12.2023 - Точно в 19.00 часа кметът на града Васил Терзиев запали светлините на коледната елха, поставена на новата пешеходна зона до катедралния храм "Александър Невски".

Концерт на детски танцови и музикални състави огласиха площада. Дядо Коледа също пристигна, за да се снима с децата и да раздаде подаръци.

27.11.2023 - Първа копка на две от новите шест станции на метрото в София.

В София започва строителството на шест нови метростанции през "Слатина" до "Зала Арена София" и "Цариградско шосе". Стойността на проекта е 540 млн. лева.

Линията трябва да е готова през пролетта на 2027 година. Дотогава трябва да се изградят и два паркинга - на станциите "Цариградско шосе" и "Зала Арена София" за общо 350 места.

17.11.2023 - Делян Пеевски се кандидатира за председател на ДПС

16.11.2023 - Вотът на недоверие на правителството, поискан от БСП не мина.

13.11.2023 - Новоизбраните кмет на София Васил Терзиев, общински съветници, районни кметове и кметове на кметства положиха клетва на първото заседание на новия Столичен общински съвет.

10.11.2023 - Руската църква отново отвори врати след 50 дни под ключ. Новият предстоятел, назначен от руския патриарх, протойерей Владимир Тишчук пристигна малко преди 9.00 ч. и лично махна катинара на храма.

Той отслужи първия си молебен, заедно с четиримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата. Двама руснаци, украинец и двама българи са новите свещеници в Руската църква в София.

01.11.2023 - Работещите в сферата на културата излязоха на протест пред Столичната библиотека в Деня на народния будител. С искане за по-високи заплати работещите в сферата на културата излязоха на протест пред Столичната библиотека. Протестиращите представиха списък с 12 искания, сред които е и това заплатите да бъдат поне 2000 лв. Те искат още бюджетът за култура да бъде 1% от брутния вътрешен продукт. Организатор на събитието е синдикалната организация КТ "Подкрепа".

31.10.2023 - Хелоуин

По традиция на 31 октомври деца, преоблечени като чудовища, феи или популярни филмови герои, обикалят къщите да събират бонбони, бисквити и други вкусни изненади.

26.10.2023

Столична община има изцяло нова зала за видеонаблюдение за половин милиоон лева. Оперативният център за видеонаблюдение на Столична община се намира на ул. „Г. Бенковски" № 12.

3800 камери на Дирекция „Сигурност“ на общината следят възлови места в града - пешеходни зони, паркове, подлези, ключови кръстовища, улици и булеварди.

100% от пространствата около училищата в града са включени в системата за видеонаблюдение, както и 85% от детските градини.

12.09.2023 - Разширението на третата метролиния под бул. "Владимир Вазов". Участъкът от 3 км на софийското метро - от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски", трябва да завърши в края на 2025 г.

01.09.2023 - Старт на новата парламентарна сесия.

Народните представители започнаха работа в сградата на бившия Партиен дом и ще останат там поне 3 години, защото старата сграда се ремонтира.

31.08.2023 - Синя луна озари нощното небе. Това е второто пълнолуние през месец август.

Казва се също суперлуна, защото е по-близо до Земята от обикновено и изглежда особено голяма и ярка.

Според астрономите подобен нощен спектакъл не се очаква до 2037 година

Синя луна озари нощното небе. Това е второто пълнолуние през месец август.

Казва се също суперлуна, защото е по-близо до Земята от обикновено и изглежда особено голяма и ярка.

Според астрономите подобен нощен спектакъл не се очаква до 2037 година.

25.08.2023 - Обявеният за издирване бизнесмен Васил Божков изненадващо се прибра у нас и веднага беше арестуван. Самолетът на му кацна на Летище София в 15:01 часа. Два часа по-късно - в 17:02 ч. полиция го изведе от ВИП терминала.

Срещу Божков има общо четири разследвания. По едно от тях той е обвиняем като поръчител на убийството на Манол Велев, на хазартен бос от Благоевград и на един от атентатите срещу Алексей Петров. Божков обявява завръщането си у нас ден след погребението на бившата барета и точно осем дни сред показния разстрел на Петров.

Обявеният за издирване бизнесмен Васил Божков изненадващо се прибра у нас и веднага беше арестуван. Самолетът на му кацна на Летище София в 15:01 часа. Два часа по-късно - в 17:02 ч. полиция го изведе от ВИП терминала.

Срещу Божков има общо четири разследвания. По едно от тях той е обвиняем като поръчител на убийството на Манол Велев, на хазартен бос от Благоевград и на един от атентатите срещу Алексей Петров. Божков обявява завръщането си у нас ден след погребението на бившата барета и точно осем дни сред показния разстрел на Петров.

19.08.2023 - На 19 август последователите на Петър Дънов посрещат Божествената Нова година на Молитвения хълм на Седемте рилски езера при изгрев слънце. Това е и кулминацията на Лятната духовна школа на Братството, която започва на 1 август и завършва на 25 август.

Над 2000 последователи на Бялото братство се включиха в танца Паневритмия край езерото Бъбрека.

16.08.2023 - Контролни пунктове в района на убийството на Алексей Петров. Полицаите проверяват всеки автомобил, който преминава оттам.

Мястото на убийството в природен парк „Витоша“.

10.07.2023 - Премахнаха незаконни павилиони до КАТ-София. 11 незаконни павилиона от района пред КАТ-София бяха премахнати. Една част от тях никога не са имали разрешения, други са с изтекли такива.

06.07.2023 - Украинският президент Володимир Зеленски на посещение в България.

04.07.2023 - 30 млади художници от Северна Македония и България рисуват пред Народния театър в София картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между двете страни. Събитието е част от кампанията на Фондация Българска Памет „От двете страни на границата".

Участниците в инициативата са от детско художествено студио „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Битоля, и представители на Западните Родопи - България. Малките художници ще бъдат приети и от президента на Румен Радев.

17.06.2023 - София Прайд 2023. Събралите се хора пред паметника на Съветската армия отказва омразата да диктува дневния му ред. Прайдът обръща внимание на отнетите права и посланията му тази година са насочени към правото да имаш семейство и нуждата от подкрепа и разбиране от най-близките у дома.

12.06.2023 - Висшият съдебен съвет освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това стана по предложението на четиримата прокурори заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. "За" отстраняването на Иван Гешев гласуваха 16 от членовете на ВСС. "Против" бяха само четирима.

06.06.2023 - Парламентът одобри кабинета "Денков - Габриел".

49-ото Народното събрание излъчи редовно правителство с премиер Николай Денков и мандата на втората парламентарна сила - ПП-ДБ и подкрепата на ГЕРБ-СДС.

Съгласно постигнатата договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС предлаганият проектокабинет е с ротационен министър-председател. Предвижда се първо постът да поеме номинираният от ПП-ДБ акад. Николай Денков, а след 9 месеца премиерското място да заеме Мария Габриел, която дотогава ще бъде вицепремиер и външен министър.

и протест пред парламента от привържаници на "Възраждане"

05.06.2023 - Кандидатът за премиер Николай Денков върна изпълнен втория мандат. Президентът Радев веднага подписа указа с предложението, а председателят на парламента насрочи за следващия ден гласуването на кабинета, зад който застанаха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

15.05.2023 - С музика и танци започнаха баловете.

Зрелостници се събраха може би за последна година пред храм-паметника "Александър Невски".

09.05.2023 - С 3D мапинг шоу на фасадата на Централната баня София се присъедини към отбелязването на Деня на Европа. За сцена на спектакъла "Заедно" бе избрана фасадата на Регионалния исторически музей. Историята за общочовешките ценности, върху които е изграден Европейският съюз разказва изкуствен интелект.

6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

02.05.2023 -

Магистрати излязоха пред Съдебната палата в защита на главния прокурор Иван Гешев. Прокурори и следователи излязоха на протест в цялата страна в защита на главния прокурор Иван Гешев след опита за покушение.

22.04.2023 - БНТ засади нова гора в Ловния парк в София.

За 53-а поредна година 170 държави от целия свят почитат природата и търсят връзката между човека и земята. Лица на БНТ засадиха дръвчета в Ловния парк по случай Деня на Земята.

19.04.2023 - Ключов ден в парламента. Росен Желязков беше избран за председател на 49-ото Народното събрание. За кандидатурата му гласуваха 136 народни представители, нито един против, 94 се въздържаха.

Депутатите избраха и заместник-председатели на Народното събрание - Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП-ДБ), Цончо Ганев (Възраждане), Филиз Хюсменова (ДПС), Кристиан Вигенин (БСП) и Андрей Чорбанов (ИТН).

След заседанието представители на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната - Демократична България" се събраха на работна среща, за да обсъдят възможностите за изготвяне и приемане на бюджет.

12.04.2023 - Първи работен ден на 49-ия парламент. Депутатите се заклеха, но не избраха председател на НС.

24.03.2023 - Актрисата Джералдин Чаплин пристигна в София за най-новия си филм "Лука", в който изпълнява ролята на генерал.

23.03.2023 - Белият щъркел - символ на късмет.

Птиците се завърнаха в гнездата си.

16.03.2023 - Шествие в подкрепа на Алекандър Морфов в София. Новосформираното след скандала в Народния театър "Движение за култура", в което влизат поддръжници на уволнения режисьор Александър Морфов, организира протестно шествие в София днес. Проявата започна пред Министерството на културата, след което премина покрай Президентството и Министерския съвет. От Движението настояват за законови промени, за стратегия за развитието на културата, и за оставката на директора на Народния театър Васил Василев. Те внесоха исканията си до президента, премиера и министъра на културата.

15.03.2023 - Два черни ягуара вече живеят в Софийския зоопарк. Зоологическата градина в София има нови попълнения - два черни ягуара. Жан и Жак са родни братя, само на година и шест месеца. Идват от Франция, където са живели със своите родители. Te са част от специалната програмата на Европейска асоциация на зоопарковете и аквариумите. За първи път в столичния зоопарк има черни ягуари.

13.03.2023 - Започна възстановяването на автентичния облик на минералната баня в "Овча купел". Проектът предвижда възстановяване на сградата, реставрация на фасадите, на емблематичните за сградата тавани. Ще бъдат реставрирани и басейните, като ще има зона с по-гореща вода, каквато не е съществувала преди.

10.03.2023 - С "Поход на толерантността и мъдростта" отбелязаха 80 години от спасяването на българските евреи. Поход на толерантността и мъдростта от църквата „Св. София“ до паметника на Спасението организираха от Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом“.

03.03.2023 - 145 години свободна България - церемония на Паметника на Незнайния войн

01.03.2023 - На 1 март българите се закичват за здраве и късмет с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Традиционно хората закичват с мартенички и дървета, и животни.

14.02.2023 - Джон Малкович в София. Джон Малкович се разходи сам след пресконференцията в Народния театър. Той обиколи централните улици и магазини, ориентирайки се по джипиеса на телефона си. Почти никой не успя да го разпознае, тъй като добре се беше опаковал с огромен шал. Малкович е в България, за да представи постановката "В самотата на памуковите полета" в Народния театър. Билетите за спектаклите му бяха продадени изключително бързо.

02.02.2023 - Последен работен ден на 48-ото Народно събрание.

28.01.2023 - Фестивалът "Сурва" се завърна в Перник след три години прекъсване. Рекорден брой участници представят своите традиции и обичаи в 29-ото издание на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник. Над 10 000 участници от България и чужбина дефилират през трите фестивални дни от 27 до 29 януари 2023 година на най-големия фестивал на Балканите.

16.01.2023 - Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Папката взе председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова. Същият ден тя имаше рожден ден и получи букет от президента Румен Радев. Мандатът беше върнат неизпълнен на 24 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фулъм обърна Арсенал и му нанесе втора поредна загуба във Висшата лига
Фулъм обърна Арсенал и му нанесе втора поредна загуба във Висшата лига
Новак Джокович откри сезона с безпроблемен успех, Сърбия победи Китай на United Cup
Новак Джокович откри сезона с безпроблемен успех, Сърбия победи Китай на United Cup