НОВИНИ

Събитията на 2023: Войната в Украйна - на Източния фронт нищо ново

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:33, 30.12.2023
Чете се за: 09:22 мин.
По света
Слушай новината

Как се празнува Нова година в окопите? Тягостно. След почти две години на сражения, за украинските войници е ясно, че това eдва ли е последната им зима в окопите. На фронта - еуфорията от контраофанзивата е като отминал спомен от лятото.

"Това са последните пратки, които получихме преди два дни. В момента получаваме около десет, най-много двайсет на ден. Миналата година получавахме по три-четири пъти повече. Дори не предполагахме, че това ще се случи, че дни наред ще сме без боеприпаси", каза Олександър, командир в украинската армия.

Годината започна със съвсем други планове - за пролетно контранастъпление срещу руските сили. То се забави заради тежки дипломатически совалки и колебания сред съюзниците. А началото му беше потопено от взрива на стената на язовир Нова Каховка в окупираната от Русия част на Херсонска област.

Предизвиканото бедствие заля с вода и кал десетки селища по поречието на Днепър, отне човешки животи, донесе зарази. Екологична бомба с бавен, но дълъг обсег на действие, който стигна до Черно море.

Тревогата, че в окупираните територии тактическият абсурд няма ограничения, беше придружена от настоятелните изявления на украинския президент за още подкрепа от Запада.

"Говорих с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Трябват ни и доставки на далекообхватни ракети, доставки на летателни апарати. Това е както мечта, така и важна задача", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна на 26 януари 2023 г.

Десетки милиарди долари западна военна помощ бяха мобилизирани за украинската контраофанзива. Щедрост, която вдъхна надежди на украинците, че страната им може да бъде освободена.

Целта на операцията беше връщане на всички окупирани от Москва територии и прекъсване на сухопътната връзка на Русия с Крим.

Изненадващо, за украинското настъпление през юни първи съобщи руският президент.

"Можем да кажем със сигурност, че тази офанзива започна. За това говори използването на стратегическите резерви на украинската армия. Украинските сили не са постигнали целите си в нито един участък от фронта", каза Владимир Путин на 9 юни 2023 г.

Киев отказа коментар. Чрез видеоклип от украинското Министерство на отбраната призоваха да не се споделя нищо за контраофанзивата.

С времето стана ясно, че Украйна настъпва в три посоки - Донецк, Бахмут и на юг - към Запорожие. Според медийни съобщения - с 12 бригади от близо 60 000 души. Към фронта бяха прехвърлени американските машини "Брадли" и дългоочакваните германски танкове "Леопард". Украински дронове полетяха дори отвъд фронтовата линия. Достигнаха чак до Москва.

"Благодаря на всеки, който се бие, защитава нашите позиции и напредва. Благодаря Ви за всеки освободен метър от руското зло", каза Володимир Зеленски на 14 юни 2023 г.

До края на септември Украйна си върна около 370 кв. километра. Много под набелязаната цел. Това е половината от територията, която Русия е превзела само през 2023 година. Украинското контранастъпление освободи 14 селища в Донецка и Запорожка област.

Руините на Бахмут и Авдеевка станаха нарицателни за стратегически точки, където сградите отдавна не подслоняват хора, но продължават да привличат снаряди. Цивилните по фронтовата линия свикнаха да живеят в друг ритъм - не повече от пет минути на едно място на открито. Като жителите на градчето Гуляйполе.

"Имам мазе, то ми е единственият подслон", споделя жител на Гуляйполе.

Живот под земята. В градско убежище с магазин, обществена пералня, баня и дори фризьорски салон.

"Хората искат да доживеят победата. И искат да изглеждат добре, когато победим. Докато сме тук долу, се молим за нашите момчета. Вярваме, че Бог ще ни помогне", подчерта Светлана, фризьорка.

Западът също помагаше с боеприпаси. Но те бяха недостатъчни. Постиженията на бойното поле се мереха в брой изстреляни снаряди. А Русия успяваше да произвежда толкова, че да удържи позициите си. През есента на места украинската армия премина в отбрана.

"Знаем как да победим врага, как да унищожим складовете им за оръжие, как да се прицелим в позициите им. Знаем също, че руснаците не се страхуват да губят хора. Но не можем повече да удържим. Нямаме друг избор, освен да преминем в отбрана", каза Андрей, командир в украинската армия.

Украинският президент определи нова цел - Украйна да се превърне в един от ключовите световни производители на оръжия и отбранителни системи. През октомври беше сформиран Алианс на отбранителната индустрия, който включва 38 компании от 19 държави, сред тях и България.

"Това са споразумения за съвместно производство , обмен на технологии, доставка на компоненти. Производство на твърдо гориво и муниции, обучение на кадри за нашата отбранителна промишленост. Отделно развиваме украинско производство на дронове, наземни и морски автономни системи", подчерта Володимир Зеленски на 1 октомври 2023 г.

В края на годината се оказа, че щедрата финансова подкрепа за Украйна на САЩ и ЕС остава добро пожелание за догодина. Вътрешни противоречия във Вашингтон оставиха милиарди долари в режим изчакване от големия донор за Украйна.

В същия режим остана и европейската помощ от 50 милиарда евро, заради бойкот на Унгария. Остана непоколебимостта за помощ.

"Някои се питат дали Съединените щати и другите съюзници от НАТО трябва да продължат да подкрепят Украйна, след като навлязохме във втората зима на бруталността, създадена от Путин. Отговорът на НАТО е ясен. Ние трябва и ще продължим да подкрепяме Украйна", категоричен е Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Кремъл обяви намеренията си да запази окупираните територии.

А относителна доза радост за украинците осигури решението на ЕС да започне преговори за членство със страната им. Нещо като коледна картичка за войниците, които остават в окопите за празниците, а и след тях. За да защитят децата си, които все по-често си играят на ...война.

Снимки: БТА и БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан с минимална, но ценна победа над Сасуоло, Салернитана с втори успех през сезона
Милан с минимална, но ценна победа над Сасуоло, Салернитана с втори успех през сезона
Левски спечели дербито с ЦСКА в НВЛ
Левски спечели дербито с ЦСКА в НВЛ