НОВИНИ

САЩ защитиха решението си да предоставят касетъчни бомби на Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:16, 08.07.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

САЩ защитиха решението си да предоставят касетъчни бомби на Украйна след вълна от критики от правозащитни организации. От Белия дом определиха решението като "много трудно" и го аргументираха с позицията, че Украйна не може да бъде оставяна "беззащитна" в нито един момент. Касетъчните бомби могат да причинят смъртта и на много цивилни. Забранени са с Конвенция, подписана от 120 държави. Сред тях, обаче, не са САЩ, Русия и Украйна.

Касетъчните боеприпаси са метод за разпръскване на голям брой миниатюрни бомбички от ракета или артилерийски снаряд, който ги разпръсква по време на полет над широка област. Голяма част от тези бомбички, обаче, често не експлодират, особено ако попаднат на мокра или мека земна повърхност.

"Те са изключително ефективни при атака на открито, а класически цели за касетъчни боеприпаси са пехота, защото пехотата обикновено се разпръсква, артилерийски позиции и военни конвои", заяви полк. Марк Кансиан, Център за стратегически и международни изследвания.

Г-н президент, касетъчни боеприпаси, защо сега?
- Свършват им мунициите.

Така Джо Байдън коментира решението на САЩ да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна. Изборът беше между това да предоставим на страната това, от което се нуждае, за да „спре руските танкове“, или да позволим на руските сили да спрат украинското контранастъпление, каза по-късно Байдън пред CNN.

Решението беше забавено възможно най-дълго време, поясни съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

“Украйна ни осигури писмени гаранции, че ще използва внимателно тези боеприпаси и ще минимизира риска от цивилни жертви. И впрочем, демократично избраното правителство на Украйна има най-голям интерес да няма цивилни жертви, това са техните граждани", заяви Джейк Съливан - съветник по национална сигурност на Белия дом.

"Русия използва безразборно касетъчни бомби от началото на войната в Украйна, а Киев иска такива боеприпаси, за да защити суверенната си територия. Второ, в сравнение с руските касетъчни боеприпаси, тези, които ние предоставяме, имат по-малко от 2 процента и половина невзривени остатъци. Руските са с между 30 и 40%", заяви Колин Кал - заместник-министър на отбраната по политическите въпроси на САЩ.

В началните етапи на войната в Украйна на въпроси за употребата на касетъчни и вакуумни бомби от Русия от Белия дом отговаряха, че това може да е "военно престъпление". ООН, Хюман Райтс уоч и Амнести интернешънъл разкритикуваха решението на Вашингтон, а от руското външно министерство обявиха, че това е акт на отчаяние.

През 2008 година 120 държави подписват Конвенцията за забрана на касетъчните боеприпаси. България е страна по тази конвенция, както и Великобритания, Франция и Германия. От Берлин обявиха, че не биха дали такива бомби на Украйна, но разбират американската позиция. Остра критика дойде от Австрия - да има подкрепа, но да е правилната подкрепа, заяви външният министър Александър Шаленберг. Не на касетъчните бомби, да на отбраната на Украйна, заяви испанския министър на отбраната Маргарита Роблес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нелепо падане сложи край на участието на Марк Кавендиш в Тур дьо Франс 2023
Нелепо падане сложи край на участието на Марк Кавендиш в Тур дьо Франс 2023
Три финала за България в индивидуалната надпревара на световното по худ. гимнастика за девойки в Румъния
Три финала за България в индивидуалната надпревара на световното по худ. гимнастика за девойки в Румъния