НОВИНИ

500 дни война: Зеленски посети Змийския остров, Байдън защити предоставянето на касетъчни бомби на Киев

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:02, 08.07.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В ден 500 от войната в Украйна президентът Володимир Зеленски посети емблематичния Змийски остров. Зеленски отдаде почит на загиналите в битката за острова и сърдечно благодари на всички, които защитават родината си. Посланието му завършва с думите "Ние задължително ще победим! Слава на Украйна!".

Змийският остров беше превзет от руснаците още в първия ден на войната, въпреки героичната съпротива на украинските граничари. В социалните мрежи бе разпространен аудиозапис, на който се чува как от руски военен кораб предлагат на украинските войници да се предадат, а те им отговарят нецензурно. Няколко месеца по-късно - през юни 2022 година, украинците си върнаха острова.

Междувременно американският президент Джо Байдън защити „много трудното решение" да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна.

"- Г-н президент, касетъчни боеприпаси, защо сега? - Свършват им мунициите" - така Джо Байдън коментира решението на САЩ да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна.

"Изборът беше между това да предоставим на страната това, от което се нуждае, за да спре руските танкове, или да позволим на руските сили да спрат украинското контранастъпление", каза по-късно Байдън пред CNN.

Украйна приветства "навременното" решение, а Русия го определи като "цинизъм".

Касетъчните боеприпаси представляват ракети или бомби, които се взривяват във въздуха над мишената, като разпръскват голям брой по-малки взривни устройства. Забранени са в 120 държави, но не и в Съединените щати. Съюзниците ни обаче се въздържат от критики, защото и те самите помагат на Киев, и искат от Вашингтон да продължи с подкрепата, коментират анализатори.

"Това, което украинците трябва да направят, е да внимават при употребата на тези боеприпаси. Да не ги използват в села, например. Защото в населени и застроени райони смъртността при употребата им се увеличава. По-подходящи са за открити местности", казва полк. Марк Кансиан, Център за стратегически и международни изследвания.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников, вече заяви, че целта на Киев не е да напада с тези оръжия, а да се защитава. Ще бъдат спазени всички условия и предписания, като това да не се употребяват в градска среда, да се води отчет къде и кога са използвани. Киев поема ангажимент след края на конфликта да разминира районите, в които са пускани.

"Няма такова оръжие, което да "промени играта" или по друг начин казано - да обърне ситуацията. Продължаваме да се надяваме, че осигуряваме на Украйна оръжия и боеприпаси, с което те ще стигнат до победа. Ако се върнете назад - имаше дискусии за Пейтриът, за Ф-16, сега за касетъчните бомби. Всички тези оръжия са полезни. Ефективни са на бойното поле. Ще помогнат на Украйна в борбата ѝ, но нито едно оръжие само по себе си няма да постигне победа", каза полк. Марк Кансиан, Център за стратегически и международни изследвания.

Касетъчните боеприпаси са част от нов пакет военна помощ на САЩ за Украйна на стойност 800 милиона долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България продължава да води в отборната надпревара след старта на втория ден от световното по худ. гимнастика за девойки
България продължава да води в отборната надпревара след старта на втория ден от световното по худ. гимнастика за девойки
Мъртва риба изплува в участък от р. Марица, проверяват качеството на водата
Мъртва риба изплува в участък от р. Марица, проверяват качеството на водата