НОВИНИ

Германия потвърди, че ще достави танкове "Леопард 2" на Украйна

САЩ ще изпратят 31 тежки танка "Ейбрамс"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
13:35, 25.01.2023 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Германски и американски танкове отиват на фронта в Украйна. Германия ще изпрати 14 танка "Леопард" и разрешава реекспорта на такива машини от други съюзнически страни. Това потвърди пред Бундестага канцлерът Олаф Шолц. Украинците ще бъдат подсилени и с американски танкове. Тази вечер Джо Байдън съобщи, че Съединените щати ще изпратят 31 тежки танка "Ейбрамс". Москва определи решенията на Берлин и Вашингтон като поредна ярка провокация срещу Русия, която ще доведе до ескалация на конфликта в Украйна.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че е обсъдил действията си по укрепване военните способности на Украйна с лидерите на Франция, Италия, Великобритания и Германия. Той подчерта, че Вашингтон и неговите съюзници остават единни в подкрепата си за Украйна, а руският лидер Владимир Путин е сгрешил в очакванията си за спад в решимостта и умора.

"Съединените щати ще изпратят 31 танка "Ейбрамс" на Украйна, което се равнява на един украински батальон. Министърът на отбраната Остин препоръча тази стъпка, защото тя ще увеличи способността на Украйна да защитава територията си и да постигне стратегическите си цели", каза Джо Байдън - президент на САЩ.

Границите не може да се променят със сила и затова е правилно Германия да подкрепи Украйна в сътрудничество със своите партньори, мотивира се канцлерът Шолц пред Бундестага. Същевременно той подчерта, че водещ принцип за Германия е да не допусне ескалация до сблъсък между НАТО и Русия. Преди речта си пред депутатите, канцлерът е информирал за решенията си украинския лидер Зеленски.

"Нашата цел е заедно с нашите съюзници бързо да осигурим два танкови батальона. Ще предоставим обучение, логистика, боеприпаси и поддръжка на системите. Ще дадем възможност за доставки и от нашите партньори. Вярвайте ми, вярвайте на федералното правителство", заяви Олаф Шолц - канцлер на Германия.

Олаф Шолц е съобщил на Зеленски, че Германия изпраща танкове "Леопард 2" на Украйна

Канцлерът изключи изпращане на германски сухопътни сили в Украйна. Германия ще достави първоначално 14 машини от модификацията А6 от запасите на Бундесвера. Производителят - компанията "Рейнметал" обяви, че може да изнесе за Украйна общо 139 танка "Леопард" - 51 машини от модел 2 и 88 от по-стария модел 1. Компанията твърди, че може да осигури на Украйна 29 броя "Леопард 2" от модификацията А4 още през април или май. Украйна изрази "искрена признателност". Готовност да изпратят "Леопард 2" изразиха Нидерландия, Финландия и Испания. Норвегия обмисля подобно решение. Полша и Великобритания, които вече обещаха по 14 танка за Украйна приветстваха решението на Берлин.

Руското посолство в Германия заяви, че с решението си страната се отказва от историческата си отговорност към Русия, която произтича от нацистките престъпления през Втората световна война. Към войната се върна и руският президент Путин, който посети Московския държавен университет. По думите на държавния глава Германия още не е напълно суверенна държава заради оставащите там американски военни части.

"Самите германски политици казват, че Германия никога не е била суверенна държава в пълния смисъл на думата. Много от това, което се случва има своите дълбоки корени. Разбира се, без съмнение, със сигурност ще дойде време, когато Европа по някакъв начин ще възстанови своя суверенитет", подчерта Владимир Путин - президент на Русия.

Снимки: БГНЕС

С доставките от няколко държави от НАТО вероятно Украйна може да разчита на около стотина тежки танка, докато Киев оценява нуждите си на 300 машини. Западните танкове като "Леопард 2", британските "Чалънджър 2" и американските "Ейбрамс" не са оръжия чудо, но ще осигурят по-добра защита на украинските екипажи, по-висока скорост и по-голяма точност на попаденията, отбелязват наблюдатели. Според тях прелом за Украйна в бойните действия може да се очаква от комбинацията от тежки танкове и другите западни оръжейни доставки, включително леки бронирани машини, съвременни артилерийски системи и боеприпаси.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия - Хърватия и Испания - Италия са полуфиналните двойки в Лигата на нациите
Нидерландия - Хърватия и Испания - Италия са полуфиналните двойки в Лигата на нациите
Обилни снеговалежи и условия за поледици в четвъртък
Обилни снеговалежи и условия за поледици в четвъртък