НОВИНИ

Салман Рушди е частично ослепял след нападението през август

салман рушди частично ослепял нападението август
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:52, 23.10.2022
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Писателят Салман Рушди е загубил зрението на едното си око и подвижността на едната си ръка след намушкването му с нож в Ню Йорк през август, съобщи неговият агент Андрю Уайли пред испанския вестник "Ел Паис".

"Той има още около 15 рани в гърдите. Това беше брутално нападение", казва още Уайли. Той заяви, че не може да съобщи местонахождението на писателя. По думите му Рушди е имал три сериозни рани в областта на шията, а едната му ръка е недееспособна, защото нервите му са били прерязани.

Нападението срещу Рушди беше извършено на 12 август в щата Ню Йорк, където писателят се готвеше да изнесе реч. Салман Рушди беше принуден да се укрива близо 10 години след публикуването на романа "Сатанински строфи", предизвикал силни протести в ислямския свят заради изобразяването на пророка Мохамед.

Заради книгата покойният ирански лидер аятолах Рухола Хомейни издаде фетва (указ) за убийството на Рушди. Фетвата продължава да действа и днес и въпреки че иранското правителство се дистанцира от действията на Хомейни, през 2012 г. иранска религиозна фондация добави още 500 000 долара към наградата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи надигра Рома с гол на Виктор Осимен
Наполи надигра Рома с гол на Виктор Осимен
Възможно е още утре Великобритания да има нов премиер
Възможно е още утре Великобритания да има нов премиер