НОВИНИ

Сърбия обмисля въвеждане на сертификат за коронавирус

сърбия обмисля въвеждане сертификат коаронавирус
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 11.09.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

След заседание на кризисния щаб за овладяване на епидемията от коронавирус премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че епидемиологичната обстановка в Сърбия става все по-сложна и че най-важните мерки, които трябва да се прилагат, са: ваксинация с първа доза, трета доза ваксинация и ваксинация за млади.

"Това са мерките! Хора, ваксинирайте се, особено младите... Не е необходимо кризисният щаб да приема нови мерки", каза Бърнабич в Белград.

Бърнабич каза на пресконференция, че Сърбия "се подготвя за въвеждането на Covid сертификат".

„Подготвяме се за въвеждане на сертификат за коронавирус, ако е необходимо. Ще вземем решение след няколко дни и в кризисния щаб се договорихме за подготовката за сертификат за COVID“, каза Бърнабич.

Тя добави, че в Сърбия 52,2% от населението са били ваксинирани, 50,1% са били реваксинирани и 318858 души, или около 6%, са получили третата доза.

Бърнабич каза още, че само в три белградски района процентът на ваксинираните е над 70%.

Що се отнася до ваксинирането на млади хора тя каза, че има само осем места, в които процентът на ваксинираните млади хора, между 18 и 30 години, е над 30%. „80% от заразените са на възраст под 60 години, а всеки трети заразен е на възраст под 20 години“, каза Бърнабич.

По отношение на училищата молбата на премиера е децата да ходят на училище възможно най-дълго, защото, както тя каза, те са най-сигурни там.

Бърнабич повтори, че единственият начин да се победи коронавируса е ваксинацията. „При този процент на ваксинация не можем да останем стабилни“, предупреди сръбският премиер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изборите на 14 ноември ще са "2 в 1" (ОБЗОР)
Изборите на 14 ноември ще са "2 в 1" (ОБЗОР)
Проф. Кантарджиев: Отклонявам любезни покани да се занимавам с политика
Проф. Кантарджиев: Отклонявам любезни покани да се занимавам с политика