НОВИНИ

Съветът на Европа към България: Ромите да не се изселват принудително

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:46, 03.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Политика
съветът европа българия ромите изселват принудително
Снимка: БГНЕС

Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят със стигматизирането и маргинализацията на ромите и да подобрят достъпа им до подходящи жилища.

Това се казва в становището на комисаря по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми. Според съда изселването е нарушило правото на личен и семеен живот на ромите.

Миятович смята, че освен сериозното нарушаване на правото на достъп до адекватно жилище, принудителните изгонвания могат да доведат до нарушения на широк спектър от човешки права и трябва да бъдат предотвратени. Тя посочва, че държавите са задължени да ограничат риска от нарушения на правата на човека, свързани с изселванията и да гарантират, че принципите на пропорционалност и недискриминация се спазват при всеки процес на изселване.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа смята, че властите трябва да положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея в България съществуват многобройни пречки пред достъпа на ромите до социални жилища, включително заради обществената съпротива по места, което е станало причина някои общини да отменят строителни проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вавринка и Раонич продължават напред в Париж
Вавринка и Раонич продължават напред в Париж
Култов Божинов влезе в Спортните новини на БНТ (ВИДЕО)
Култов Божинов влезе в Спортните новини на БНТ (ВИДЕО)