НОВИНИ

Шарл Мишел: Използването на газ като оръжие няма да промени решимостта на ЕС

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:51, 03.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

За атаки в Харков и в района на Запорожие съобщава Киев. Руското министерство на отбраната разпространи кадри, на които се вижда как руски военни спират нападение от украинска страна. Според Брюксел спирането на газоподаването по "Северен поток 1" е било очаквано, но Европа е подготвена.

Руските военни са осуетили опит за десант в района на град Енергодар, близо до който се намира АЕЦ "Запорожие". В най-голямото ядрено съоръжение остават шестима експерти от Международната агенция за атомна енергия. Докладът за ситуацията в централата след посещението на делегация, водена от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси, ще бъде готов в началото на следващата седмица. Според Киев, загубите на руските сили от началото на инвазията през февруари вече наближават 50 хиляди души. Русия използва газа като оръжие - така от Белия дом коментираха спирането на "Северен поток 1". Москва потвърди, че синьо гориво по тръбата няма да потече днес - както беше планирано.

От "Газпром" заявиха, че са открили теч на масло в една от турбините на съоръжението и не е ясно кога проблемът ще бъде отстранен. Европа се опитва да намали зависимостта си от руските енергийни ресурси и така да ограничи финансирането на войната в Украйна.

"Тъжното е, че решението на "Газпром" не е изненада. Използването на газ като оръжие няма да промени решимостта на ЕС. Ще ускорим пътя към енергийна независимост. Наш дълг е да защитаваме нашите граждани и да подкрепяме свободата на Украйна", заяви Шарл Мишел, председател на ЕС.

Москва отрича да използва енергийните доставки като икономическо оръжие. Европейската интеграция и енергетиката бяха сред акцентите в среднощното обръщение на президента Зеленски. Според него присъединяването на Украйна към Евросъюза ще гарантира сигурността на страната.

"Таван на цената на руския газ трябва да има. Благодарен съм на Урсула фон дер Лайен, която обяви мярката. Подобни енергийни санкции срещу Русия са доста закъснели. Те обаче не само ще ограничат потока на долари и евро към Москва, но по-важното - ще възстановят справедливостта за всички европейци, които Русия се опитва да изнудва с изкуствено завишени цени на енергийния пазар", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Русия съобщи, че САЩ все още не са издали виза на външния министър Сергей Лавров и на още 55 души, за да може руска делегация да участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН. От централата на организацията обясниха, че са в контакт с Вашингтон и казусът се обсъжда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дий Бост: Трябва да стреляме повече от дистанция
Дий Бост: Трябва да стреляме повече от дистанция
Земеделските производители, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат да подават заявления за подпомагане
Земеделските производители, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат да подават заявления за подпомагане