Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шестима обвинени след акцията в Бургас срещу схема за крадени луксозни автомобили

от БНТ
20:15, 17.08.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обвинения за 6 лица след вчерашната акция в Бургас срещу схема за крадени луксозни автомобили. Установено е, че колите, които били регистрирани с фалшиви документи, са за близо 4 милиона лева. Крадени предимно в Европа, голяма част от тях са пласирани в Близкия изток. Разследват схемата от три месеца. В нея е замесен и бивш служител на МВР.

Повдигнаха обвинения на задържаните за схемата с крадени луксозни автомобили в Бургас

Престъпната група се е сдобивала и пререгистрирала крадени коли още от есента на 2020 година.

"Ръководителят на ОПГ е създал една стройна структура, престъпна структура, за изкупуване на автомобили, които са предмет на кражба, предмет на лизингови измами или предмет на застрахователни измами. От групата са осигурявали обикновено лица с нисък социален статус, които са се явявали като собственици на тези автомобили. Говорим за автомобили, чиято средна стойност е над 100 хиляди лева на всеки от тях", заяви старши комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

С фалшивите документи мнимите собственици получавали регистрационни номера, а след това автомобилите били продавани както у нас, така и в страни от Близкия изток на занижени цени. Участник в схемата е бивш служител на МВР, добре запознат с детайлите по регистрацията на автомобили.

7 арестувани след спецоперация срещу пререгистрацията на крадени луксозни автомобили в Бургас

Луксозните автомобили са получавали номера в пункта за регистрация на Пътна полиция. Към момента се уточнява дали действащи служители на КАТ са били участници в престъпната схема.

Близо 40 са луксозните коли, които са минали през схемата за пререгистрация. 11 от тях са иззети от полицията, а останалите вече са напуснали страната ни.

"Така че ние продължаваме активно да събираме доказателства и това, че към настоящия момент 6 лица са привлечени към наказателна отговорност не означава, че само те със сигурност ще останат обвиняеми до края на разследването", допълни Светослав Маринчев, заместник-окръжен прокурор на Бургас.

Лидерът на престъпната група може да получи наказание до 15 години затвор, а съучастниците му до 10 години, ако бъдат признати за виновни.

Репортер: Давид Сукнаров


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Транспортират с хеликоптери до Сърбия двете тежко пострадали деца от катастрофата на "Тракия"
Транспортират с хеликоптери до Сърбия двете тежко пострадали деца от катастрофата на "Тракия"
Новата ракета на НАСА е готова за старт към Луната
Новата ракета на НАСА е готова за старт към Луната