НОВИНИ

Правителството с мерки за намаляване на трафика към "Дунав мост"

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 17.08.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Национален координационен център вече разпределя тежкотоварния трафик в страната. Целта е да се намали движението към граничните пунктове като "Дунав мост" при Русе и Видин и километричните опашки от камиони да намалеят. С решаването на дългогодишния проблем се заеха правителство, местна власт и евродепутатът Андрей Новаков. Неговото предложение е камионите да се обработват за една минута.

Малко повече от 24 часа след като новите мерки влязоха в сила и камионите се спират на временни паркинги край Велико Търново и Стара Загора можем да кажем, че ситуацията е по-спокойна в Русе. Няма ги огромните задръствания в града.

Към граничния пункт обаче продължават да изчакват стотици камиони, но само в една лента. Вече се работи и по предложение за регламент, с който опашките от камиони да намалеят поне три пъти.

Към момента проверката на един камион от различните институции на българо-румънската граница отнема поне 3 минути. Заедно с натоварения трафик това води до забавяне с часове, а понякога и дни. Емил Богданов пътува от Италия за Румъния. Камионът му е натоварен с брашно. Закъснява вече два дни, за да достави поръчката.

"Сигурно днес няма да влезем в Румъния, сигурно утре. Не е приятно, защото нямаш никакви условия, спиш, където ти падне и катастрофи стават", заяви Емил Богданов, шофьор.

От вчера координационен механизъм между три министерства - на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие се зае да разпределя тежкотоварния трафик във вътрешността на страната.

"От вчера по план камионите се спират, отклоняват се по паркинги и координационен център ги пуска поетапно, за да няма струпване край Русе. Ще покрием цялото трасе от Свиленград до северната граница, за да елиминираме възможността камионите да заобикалят нашите постове и да ги пускаме поетапно", допълни Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

И евродепутатът Андрей Новаков предлага да бъде регламентирано времето за проверка на камионите по вътрешните граници на Европейския съюз.

"Европейската комисия е решила, че цял влак може да бъде проверен за 15 минути, за мен няма пречка да бъде проверен за повече от 1 минута. Без значение за какво го проверяваш", добави евродепутатът Андрей Новаков.

Така според Новаков може още до края на тази година да се намалят поне 3 пъти опашките не само на българо-румънската, но и по други граници.

Част от камионите изчакват в района на Бяла, където вече са се образували колони.

Хората от близкия до Русе град Мартен, които чакаха в задръстванията на "Дунав мост" с часове, за да стигнат до работните си места, предлагат да се изведат и институциите от граничния пункт.

"Мостът в Русе е един, той не е гумен, няма как да се разшири. 6 институции обработват документите на всички, които преминават през гранично-пропускателния пункт и според мен другият вариант е да се изнесат извън територията на моста", каза още Димо Тонев, кмет на град Мартен.

Само миналата година, според данни на Агенция "Митници", от преминалите превозни средства през "Дунав мост" в държавната хазна са влезли 37,5 милиона лева. Очаква се тази година заради увеличения трафик сумата да бъде двойно по-голяма.

Репортер: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олександър Усик: Битката с Джошуа ще бъде страхотна
Олександър Усик: Битката с Джошуа ще бъде страхотна
Стоян Гунчев застава начело на Казанлък Волей
Стоян Гунчев застава начело на Казанлък Волей