НОВИНИ

24 партии и 7 коалиции подадоха документи за участие в изборите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:44, 17.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
Политика
Слушай новината

Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за предсрочните избори през октомври. Документи подадоха 24 партии и 7 коалиции.

Окончателният брой на участниците в изборите обаче може да е по-малък, ако се открият пропуски или някоя от коалициите направи промени. За сравнение - на последния парламентарен вот през ноември миналата година участваха 29 формации.

Регистрираните партии и коалиции могат да намалеят, ако се окаже, че събраните подписи за подкрепата им са недействителни или под 2500. Такива партии ще бъдат заличени. Това ще стане ясно утре при проверката и на последните подали документи формации. Изненада може да има в искане за отказ от участие в изборите.

"Другата възможна изненада може да бъде поднесена от коалиция, тъй като от днес тече 10-дневен срок, в който коалицията може да заяви пред ЦИК промяна в състава и да се включи нова партия към коалицията, която вече е регистрирана в ЦИК или някоя от партиите в коалицията да напусне състава на тази коалиция", каза Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Подготовката за парламентарните избори върви по разписан план увери министърът на вътрешните работи. Според него на база на предходните избори планът е изключително подробен и със срокове. Добавили са група за киберсигурност.

"За купен и манипулиран вот - в момента работим като подобряваме оперативната работа в МВР. Тя се движи на нива използване на СРС-та, използване на информатори, които имат отношение към тези въпроси - оперативната работа беше занемарена. Усилваме тази работа като превенция и оттам самите сигнали и активизирането на тези действия ще се случи на по-късен етап. Ще усилим оперативната работа и в аванс да говорим с тези лица, които участват или ще участват в такива практики", каза Иван Демерджиев.

Партия "Атака" беше една от последните регистрирали се за участие в следващия парламент с амбицията да влязат в него. Като основен конкурент очертаха "Възраждане".

"Външни и вътрешни тайни общества създадоха едно менте и го вкараха с 4,8 в последния парламент и ние сме длъжни. Нашият обществен дълг е да изобличим мнението, за да може хората да не се подлъгват", каза председателят на "Атака" Волен Сидеров.

Предстои да стане ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно в коалиция и какви номера в бюлетините ще изтеглят претендентите за 48-ото Народно събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Гунчев застава начело на Казанлък Волей
Стоян Гунчев застава начело на Казанлък Волей
Министерство на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева за подпомагане на туроператорите
Министерство на туризма ще изплати над 9,5 млн. лева за подпомагане на туроператорите