НОВИНИ

Населени места в 12 области у нас са на воден режим

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:16, 17.08.2022 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
Общество
Слушай новината

Населени места в 12 области у нас са на воден режим или с нарушено водоснабдяване това лято по данни на регионалното министерство.

Все повече хора са засегнати от липсата и режима на питейна вода и не случайно се увеличават протестите на жителите на засегнатите от безводие населени места.

Според експерти в България има достатъчно вода, но заради грешни управленски решения и прехвърляне на отговорности между общините и ВиК операторите, от години десетки населени места у нас страдат. И за съжаление те стават все повече.

Много населени места са на режим, но има и такива, които с дни остават без вода.

Все повече случаи има, когато кметове на населени места, където има достатъчно вода превантивно ограничават ползването на питейна вода за поливане, миене на автомобили и на улици.

Като цяло за да се решат проблемите с водоснабдяването у нас, трябва да има законодателни промени, по-специално в Закона за водите. Но това може да стане едва след като имаме работещ парламент.

Тази година на общините в България са отпуснати около 250 милиона лева за подобряване на ВиК мрежата. От тези средства ще могат да се възползват само тези общини, които имат готови проекти. Според експерти от бранша парите са важни, но най-важният въпрос е да спре прехвърлянето на отговорности между общините и ВиК операторите, което продължава от години.

"Това е проблемът - държавата пое на 100% отговорността за доставка на вода по тръби и инфраструктура, която е собственост на общините. Тези промени бяха направени без какъвто и да е анализ и какви ще са последиците от тях. Общините като собственици на активите инвестират в подобряване на мрежата, но това не се отчита от ВИК операторите. Загубите продължават да се увеличават. ВиК само експлоатира мрежата, без да инвестира в нейното подобряване и на места в някои области загубите на вода от мрежата са между 60 и 90%", каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Затова от националното Сдружение настояват общините да запазят своите ВиК дружества, където ги има и да могат да създават нови, свои дружества.

В момента безводие мъчи близо половината от страната. От 28 области, 12 са с нарушено водоснабдяване.

Затова някои кметове превантивно ограничават потреблението на питейна вода. Такъв е случаят в община Болярово, където засега има вода въпреки сушавата година.

Със заповед кметът забрани да се ползва питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, балкони и коли. Повечето хора имат в дворовете си кладенци или сонди и ползват водата от тях. Някои обаче заявяват, че няма да се съобразят със заповедта.

Според доклад на ООН ако не вземем необходимите мерки през следващите години половин България може да бъде засегната от сериозни засушавания.

Днес в ефира на БНТ бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че язовирите в България са пълни. Липсват обаче инвестиции. Той отчете и другия голям проблем, че липсва единен контрол върху тях.

Емил Димитров: Огромният проблем е липсата на инвестиции във ВиК сектора

Част от язовирите се стопанисват от Националната електрическа компания, друга част от ВиК, както и от "Напоителни системи".

Ето кои села към момента са без вода и на воден режим:

Съгласно постъпилите данни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството към 17 юли нарушено водоснабдяване е регистрирано основно в градовете Бобошево, Радомир и Омуртаг и в 65 села (с. Дренково, с. Струмяни, с. Микрево, с. Драката, с. Любен Каравелово, с. Зорница, с. Садово, с. Българско Сливово, с. Совата, с. Лесичери, с. Долна Липница, с. Караисен, с. Батак, с. Сломер, с. Ресен, с. Майско, с. Междени, с. Старилковци, с. Кози рог, с. Делян, с. Припек, с. Горна Козница, с. Соволяно, с. Беглеж, с. Сгежерово, с. Новачене, с. Петокладенци, с. Тополово, с. Прохорово, с. Еленово, с. Брястово, с. Караново, с. Цветница, с. Пайдушко, с. Божурка, с. Братово, с. Пресиян, с. Могилец, с. Красноселци, с. Голямо Църквище, с. Паламарца, с. Черни бряг, с. Извор, с. Радуй, с. Копаница, с. Жедна, с. Негованци, с. Борнарево, с. Николаево, с. Ковачевци, с. Светля, с. Егълница, с. Косача, с. Ракиловци, с. Горна Глоговица, с. Враня стена, с. Велковци, с. Кошарево, с. Бегуновци, с. Непразненци, с. Брезнишки извор, с. Режанци, с. Расник, с. Горна Секирна, с. Жабляно)

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски Спортист ще бъде домакин на квалификационен турнир за ФИБА Къп
Рилски Спортист ще бъде домакин на квалификационен турнир за ФИБА Къп
Проливен дъжд, градушка и вятър със скорост 100 км/ч удариха Париж
Проливен дъжд, градушка и вятър със скорост 100 км/ч удариха Париж