НОВИНИ

Скопие: При всички преброявания е имало код за българска етническа принадлежност

зоран заев софия скопие все решат спора
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:04, 03.03.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Във всички преброявания от 1948 г. насам е имало код за българска етническа принадлежност. Имаме данни относно тази етническа принадлежност и ще продължи да има и в бъдеще. Кой като какъв ще се обяви е изключително негово право и не може да се намесваме там, съобщи директорът на Държавния статистически институт на РС Македония Апостол Симовски.

Симовски подчерта, че до момента Държавният статистически институт не е влизал в контакт с граждански сдружения относно правата на самоопределение на българите.

Днес министърът на външните работи Буяар Османи написа във Фейсбук, че представителите на тези сдружения трябва да се свържат с органите по преброяване и да поискат подходяща колона в рамките на преброяването, за да се определи количественото, демографското и географското разпределение на тази общност.

Симовски заяви, че полето, в което се вписва етническата принадлежност във формуляра за преброяване е празно. В електронното заявление, след като се впишат първите три букви от етническата принадлежност, се появява поле за избор на такава от списъка с кодовете на всички етноси, регистрирани досега при преброяванията в Северна Македония.

Преброяването в РС Македония започва официално на 1 април и трябва да приключи до 21 април, а всеки гражданин може свободно да определи своята етническа принадлежност, каза още Апостол Симовски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската прокуратура одобри трима от 10-те български кандидати за европрокурори
Европейската прокуратура одобри трима от 10-те български кандидати за европрокурори
Цяла България отбеляза Трети март
Цяла България отбеляза Трети март