НОВИНИ

След споразумението: Австралия ще купи ядрени подводници от САЩ, след това ще строи нови

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:16, 14.03.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Австралия ще закупи до пет американски ядрени подводници, а по-късно ще построи нов модел с американска и британска технология. Това беше договорено на среща на върха между лидерите на Съединените щати, Великобритания и Австралия.

Споразумението ще противодейства на китайското влияние в Индо-Тихоокеанския регион.

Във военноморската база Сан Диего в Калифорния, лидерите на Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха нов отбранителен план.

"Целта е да се подобри стабилността в Индо-тихоокеанския регион на фона на бързо променящата се глобална динамика. И този проект е само началото", заяви американският президент Джо Байдън.

Пактът предвижда след 4 години край австралийските брегове да бъде разположена първата американска подводница. За първи път от 50-те години на миналия век Вашингтон ще предостави секретните си ядрени технологии на друга страна. Досега единствено Великобритания разполагаше с тези планове.

Според споразумението, Австралия ще започне строежа на подводници от нов тип по британски проект и с американски технологии след 2030 г. Подводниците ще бъдат с ядрено задвижване, но няма да разполагат с ядрено оръжие.

"Тази инвестиция ще бъде катализатор за иновации и изследователски пробиви, които ще отекнат в цялата австралийска икономика и във всеки щат и територия", каза Антъни Албанезе, министър-председател на Австралия.

Австралия се присъедини към пакта преди 18 месеца. Първоначално властите в Канбера бяха сключили сделка с Париж за закупуването на френски подводници. Оттеглянето на поръчката доведе до дипломатически скандал между Франция и страните от пакта.

По силата на договора в Западна Австралия ще бъдат разположени подводници от британските и американските военноморски сили, които ще подпомогнат обучението на австралийските екипажи. Целта е да бъдат увеличени усилията за възпиране на Китай в региона.

"Все по-загрижени сме от поведението на Китай. Страната представлява системно предизвикателство", коментира Риши Сунак, премиер на Великобритания.

Модернизация ще има и на китайската армия. Това беше обявено от Си Дзинпин при преизбирането му за трети мандат за лидер на Китай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефка Костадинова: Мисля, че Париж 2024 ще бъде една прекрасна Олимпиада
Стефка Костадинова: Мисля, че Париж 2024 ще бъде една прекрасна Олимпиада
Спират дезинфекцията на граничните пунктове с Турция
Спират дезинфекцията на граничните пунктове с Турция