НОВИНИ

След срещата на лидерите на ЕС: Ще има ли ваксинационни сертификати?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:08, 26.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Новият британски вариант на вируса, наречен B.1.1.7 в момента се разпространява във всички държави от ЕС, с изключение на една, южноафриканският вариант е в 14 държави, а бразилският - в 7. Това стана ясно на приключилата двудневна видеоконферентна среща на върха.

Според европейските лидери ситуацията остава сериозна. Те се разбраха да ускорят темповете на ваксинацията и поискаха от фармацевтичните компании да изпълняват задълженията си по подписаните договори.

Европейският съюз трябва да бъде по-автономен от трети държави по отношение на ваксините, затова Брюксел ще инвестира повече средства в развитието на нови ваксини и в производството им вътре в ЕС и ще наблюдава строго за износа на ваксини също така, за да не се стига до неприятни ситуации, каквито има в последните седмици.

Най-големи дискусии предизвика сертификатът за ваксиниране, който за част от лидерите е път към свободата и свободното движение, а за други е инструмент за дискриминация.

Австрийският канцлер Себастиян Курц каза след лидерската среща, че има "широк европейски фронт на подкрепа" за въвеждането на електронни ваксинационни сертификати. Държави като Гърция, Италия, Кипър искат да си върнат туристите през лятото. Сертификатът или зеленият паспорт са начинът за това. Германският канцлер Меркел също подкрепя идеята.

"Обединихме се около нуждата от такъв сертификат. Техническата подготовка вече е направена от Еврокомисията с помощна на държавите-членки, сега предстои реализацията, така че всички национални системи да се свържат в общ портал", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Всеки сертификат ще има уникален идентификационен номер, ще се упоменава дали лицето е ваксинирано и с коя ваксина. Но може да съдържа и друга информация.

"Разбрахме се за данните, които ще се съдържат във ваксинационните сертификати. Това е важно, тази работа е свършена. Става въпрос за минимално количество данни. Чувствителната здравна информация ще остане в държавите членки. Ще се отбелязва дали лицето е ваксинирано или има
негативен PCR тест или има антитела, защото се възстановява от COVID-19", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Резервите на някои държави като Франция са, че сертификатите може да доведат до дискриминация при пътувания или посещения на публични места.

"Няма да приема система, при която достъпът до дадена страна по някакъв начин е обусловен от такъв сертификат. Нашите млади хора няма да бъдат ваксинирани преди края на юни, началото на юли. Как да им кажем - няма да можете да се движите от един регион в друг, защото нямате ваксинационен сертификат", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Решението за това дали сертификатите да бъдат паспорти за пътуване ще се взема от всяка държава индивидуално.

Премиерът Бойко Борисов също смята, че тези, които не са ваксинирани, не трябва да бъдат ограничавани в пътуванията. Според него ситуацията в България е добра, затова ограниченията могат да се облекчат.

"Повтарям. Това, че ние облекчаваме и последните на практика мерки е в следствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави с пълен локдаун. Нашите ученици ходят на училище, градините работят. Вярвам в интелигентността на българина, в неговата способност сам да прецени дали да отиде в ресторант със сто човека, със сто седящи маси. Оставям свободата на решение на всеки един човек", каза министър-председателят на България Бойко Борисов.

Около 8% от европейците вече са ваксинирани, стана ясно на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат електронна система за класиране на първокласниците в София
Въвеждат електронна система за класиране на първокласниците в София
Все още не е ясна причината за инцидента със служители на АПИ
Все още не е ясна причината за инцидента със служители на АПИ