НОВИНИ

След земетресението в Хърватия: Започна събирането на хуманитарна помощ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:10, 30.12.2020 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

В Хърватия започна събирането на хуманитарна помощ за пострадалите от мощното земетресение, отнело живота на 7 души, сред които дете.

Заради труса властите отмениха забраната за придвижване между отделните региони в Хърватия, наложена заради коронавируса от 23 декември до 8 януари. Продължава издирването на затрупани под отломките хора.

СНИМКИ: БГНЕС

Демонстрация на съпричастност в Хърватия след унищожителното земетресение. И нови изпитания. Тази сутрин беше регистриран нов трус с магнитуд 4,9 по Рихтер.

"И въобще не беше единствено. Беше поредица от поне три труса в рамките на 15 минути. Очевидно има голяма активност, защото в рамките на последните 50 часа в Хърватия имаше 40 труса. Последният беше почти 5 по скалата на Рихтер. Много остро се усети", разказа Виолета Симеонова, ръководител на бюрото на Европейския парламент в Хърватия.

Българка за земетресенията в Хърватия: В рамките на последните 50 часа имаше над 40 труса

Към най-засегнатите градове Петриня и Сисак от цялата страна пристигат храна, вода, хигиенни материали, дрехи и одеяла.

"Тази реакция е невероятна, повече от очакваното. Както виждате, всичко е разрушено. Наистина сме благодарни на хората с големи сърца", сподели Дорис Назор от Младежкия доброволчески център.

За да се осигури помощ, властите отмениха забраната за придвижване между отделните региони в Хърватия. Освен службите, самостоятелно са се организирали и запалянковци от футболни клубове в Загреб и други граждани, които буквално са предизвикали задръстване, за да пристигнат в Петриня. Усилено се работи за подслоняване на пострадалите. Макар близо до Загреб, този район във вътрешността на Хърватия е един от най-бедните.

"В Сисак настаниха хора в спортната зала, но тя никак не е голяма. Разпъват се шатри. Има хора, които са преживели на огън на открито пред къщите си. Там по-голямата част от населението няма да може да се върне обратно", допълни Виолета Симеонова.

Болните и пострадалите от Петриня са прехвърляни в Сисак, а оттам в Загреб.

Хърватия няма да празнува Нова година. Почти всички големи градове бяха отменили публичните тържества, а сега се отказват и от фойерверките. Средствата за тях се прехвърлят като помощ за пострадалите от земетресението в Петриня и околностите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1438 са новите случаи на коронавирус при 8084 теста
1438 са новите случаи на коронавирус при 8084 теста
Топло, но ветровито време
Топло, но ветровито време