НОВИНИ

Призовка за Навални: Ако не се върне в Русия, го чака затвор

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:52, 29.12.2020
Чете се за: 01:57 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Алексей Навални получи призовка да се върне в Русия, във връзка с условна присъда, която получи през 2014 г. Федералната служба за изпълнение на наказанията го привика днес, в 9.00 ч. в Москва. В противен случай го заплашва със затвор. Известно е, че след като беше отровен в края на август, той се лекува в Германия.

От Москва не съобщиха срок за явяването, но адвокат на Алексей Навални публикува съобщението, с което опозиционерът бе привикан днес в 9.00 ч. в Москва, в инспекцията на Федералната служба за изпълнение на наказанията. Става дума за контрол по условната присъда от 2014 г. Тогава Навални и брат му Олег бяха осъдени за присвояване на пари от компанията "Ив Роше". Според опозиционера - с политически мотиви.

В британско медицинско списание се посочва, че Алексей Навални е изписан от клиника "Шарите" в Берлин на 20 септември, а до 12 октомври са преминали последствията от заболяването му, събщава руската служба. Затова неявяването в Москва се смята за отклонение от контрола по условната присъда и съгласно руския наказателен кодекс тя може да бъде заменена с ефективна.

Руския отрича да има нещо общо с отравянето на Навални през август, след което той беше приет на лечение в Германия. От Кремъл отказаха коментар и за сегашната ситуация, но припомниха:

"Всеки гражданин на Руската федерация е свободен да се върне в страната си. Не може да има ограничения за никого", каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Навални е казвал, че възнамерява да се върне в Русия, но времето зависи от мнението на лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само по БНТ: Най-големите звезди на България се събират в Новогодишната нощ
Само по БНТ: Най-големите звезди на България се събират в Новогодишната нощ
Студент по медицина посрещна Коледа като доброволец в ковид отделение
Студент по медицина посрещна Коледа като доброволец в ковид отделение