НОВИНИ

Специално за БНТ: Българинът, който участва в разследването за отравянето на Навални

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 22.12.2020
5053
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Подробности за опита за покушение срещу Навални бяха разкрити в съвместно разследване на журналисти от няколко групи и медии. Сред тях е българинът Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat. Тяхното заключение е, че руската Федерална служба за сигурност е следила опозиционера и стои зад отравянето.

Грозев е работил заедно с Навални и хора от неговия екип, разказа самият той пред Евгения Атанасова в предаването на БНТ "Светът и ние".

"За Кремъл е много трудно да признае и да допусне, че журналисти са направили това разкритие, затова е много по-малко унизително да се твърди, че това са западните служби", подчерта Христо Грозев.

След разговор с Навални се е наложило да се премести при него, за да довършат това разследване докрай.

"За да има пълна прозрачност, защото си давах смета какъв ще е скандалът, ние направихме много подробно описание на методологията, по която стигнахме до изводите", заяви Грозев.

Дал е подробно описание на много руски вестници и медии как са разследвали - точка по точка. Два руски вестника, единият от които е "Комерсант", са направили експеримент дали е възможно журналисти, използвайки неговата методологията, да стигнат до този извод и са заключили, че е възможно.

До извършителите са стигнали благодарение на предварително разследване, свързано с отравянето с "Новичок" на Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г.. По тази нишка са стигнали до отровителите на Емилиян Гебрев в България, а в едно последващо разследване преди около 3 месеца са открили институтите в Русия, които се занимават с тайно производство на химическо оръжие. И след като са проследили разговорите на някои от шефовете на институтите "Сигнал" и Институт по акустика - са видели, че имат пикове на общуване с хора от ФСБ в дните преди отравянето на Навални. Същите тези хора са пътували с Навални общо 37 пъти през последните 4 години, обясни Грозев.

Само един от химиците от шестимата от ФСБ, свързани с отравянето, се е хванал на "кукичката" и се е разкрил при разговор с Навални.

"Учудващо е, че този човек повярва, но наистина Навални направи една гениална актьорска изява, направи се е на шеф на националната сигурност Патрушев", разказа Христо Грозев.

Според разследващия журналист има много добре разработена технология за прикриване на техните деяния, с очевидни шпионски маньоври, но всеки от тях допуска грешка рано или късно и важното е да намериш такава грешка. В този случай са намерили 3 грешки - по време на операцията агенти - лекари по образование са си включвали личния телефон за секунди и това ги геопозиционира - първо в Новосибирск, а после в Омск - само 20 минути след отравянето.

Разкрилият се Кудрявцев си е разказал всичко, той е разчиствал следите след приземяването на самолета в Омск.

Спасяването на Навални е благодарение на това, че самолетът се е приземил много бързо след отравянето и бързо пристига спешната помощ, която реагира много точно, за да го спаси, допълва Грозев.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът вписа промените в ръководството на БСП
Съдът вписа промените в ръководството на БСП
Манипулирани ли са снимките от спалнята, за която се твърди, че е на Борисов? Какво установи прокуратурата?
Манипулирани ли са снимките от спалнята, за която се твърди, че е на Борисов? Какво установи прокуратурата?