НОВИНИ

Спорове в правна комисия по Закона за мерките по време на извънредно положение

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:38, 19.03.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Напрегнато и драматично заседание на правната комисия в парламента, която обсъжда на второ четене новия закон за мерките по време на извънредното положение.

Повече от 7 часа продължава заседанието на правната комисия. То беше прекъсвано на няколко пъти за доуточняване на текстовете.

Медиите бяха помолени да напуснат залата, където се провежда заседанието, за да няма прекалено струпване на хора.

Няколко часа след началото на заседанието БСП напуснаха залата. Те обясниха, че управляващите са предложили чисто нов закон, различен от това, което НС прие на първо четене.

ГЕРБ предлагат мерки срещу спекулата с цените на някои стоки. До 15% надценка да могат да слагат търговците на едро.

Управляващите искат също удължаване на срока до 30 юни, в който да се ползва отстъпка от 5% при внасяне на данък сгради. Същият срок се предвижда и за подаване на данъчни декларации, както и за внасяне на данък печалба за бизнеса.

БСП и ВМРО също имат идеи за мерки срещу спекулата. Според левицата също така не трябва бързането за приемане на закона да е за сметка на неговото качество.

Искрен Веселинов, Обединени патриоти, ВМРО: По предложение на централния кризисен щаб, министърът на икономиката да има право да определя пределни цени на стоките от първа необходимост и стоките свързани с овладяване на епидемията. Ако не е възможно определяне на пределна цена, предлагаме определяне на максимална надценка,която той със своя заповед да определя за търговските обекти, виждаме, че от ГЕРБ са възприели нашето предложение и предлагат 15% максимална надценка.

Александър Сиди, Обединени патриоти, ВМРО: Да, смятаме, че трябва да бъдат изцяло затворени гетата където хората се, връщат от Испания, Италия и Англия, те са свикнали да имат права, но да нямат задължения.

Филип Попов, БСП:Ние няма да участваме в хаоса, който произвеждат управляващите. Да, ние подкрепихме извънредното положение, но не можем да подкрепим хаоса и неадекватни социални, икономически и политически мерки. Това са докладите, които са взаимно изключващи се и неадекватни.

От ГЕРБ до момента не са мотивирали своите предложения пред медиите. Законът трябва да бъде гласуван окончателно в петък.

От БСП предлагат премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан утре за състоянието на Държавния резерв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама са с положителна проба на коронавирус в Пловдив
Двама са с положителна проба на коронавирус в Пловдив
Време е за лично общуване с изкуството
Време е за лично общуване с изкуството