НОВИНИ

Стефан Сежурне е новият външен министър на Франция

Сежурне е бивш партньор на новия министър-председател на Франция Габриел Атал

Мартин Гицов
от Мартин Гицов , Източник: БТА
21:47, 11.01.2024
Чете се за: 03:05 мин.
По света
стефан сежурне новият външен министър франция
Слушай новината

Стефан Сежурне - бивш съпруг на новия министър-председател на Франция Габриел Атал става външен министър на страната. Той поема външните работи от Катрин Колона - бивш посланик във Великобритания и Италия. Стефан Сежурне е доверено лице на президента Макрон и негов стратег за европейските избори.

Еманюел Макрон вече назначи за премиер 34-годишния бивш министър на образованието Габриел Атал. Днес станаха известни и други ключови назначения.

Повечето министри във Франция запазват местата си при ремонта на кабинета, предприет от президента Макрон.

Отбелязва се привличането в кабинета на Рашида Дати - ветеран в политиката от обкръжението на бившия президент Никола Саркози. Според коментарите влизането й в кабинета е знак, че настоящият държавен глава залага на сигурно преди изборите за Европейски парламент през юни и Олимпиадата в Париж през юли.

Рашида Дати оглавява Министерството на културата след Рима Абдул Малак. Досегашната титулярка призова за дисциплинарно разглеждане по пригодността на актьора Жерар Депардийо като носител на Ордена на почетния легион заради непристойни коментари и обвинения срещу него в сексуално насилие. Президентът Макрон обаче защити актьора.

Поста си запазва министърът на вътрешните работи Жерар Дарманен, както и министърът на финансите Брюно льо Мер. Той е в правителството от началото на първия мандат на Макрон през 2017-та. Смята се, че не е лишен от амбиции за креслото на държавен глава.

Брюно льо Мер говори немски и е ярък привърженик на Европейския съюз. Гордее се, че е довел равнището на безработицата до най-ниски равнища за цяло десетилетие. Същевременно той допусна нарастване на държавния дълг до рекордни стойности с безпрецедентни разходи по време на пандемията от Ковид-19.

Министър на правосъдието остава Ерик Дюпон- Морети

Постът си запазва и министърът на отбраната Себастиан Льокорню - приближен на президента Макрон. Доскоро той бе споменаван и като евентуален премиер.

Позицията на новия премиер Габриел Атал в образованието отива при Амели Удеа-Кастера, която остава и министър на спорта. Тя е бившата професионална тенесистка и възпитаничка на елитното Висше училище по администрация.

С наближаването на Олимпиадата в Париг през лятото, Амели Удеа-Кастера ще бъде един от най-натоварените членове на кабинета

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адрияно Дженев се класира за втория кръг на турнира по тенис в Анталия
Адрияно Дженев се класира за втория кръг на турнира по тенис в Анталия
Най-добрите български състезатели започват утре участие на европейското по шорттрек
Най-добрите български състезатели започват утре участие на европейското по шорттрек