НОВИНИ

Светът е пред възходяща спирала от ядрено въоръжаване

светът възходяща спирала ядрено въоръжаване
bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 15.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Стокхолмският институт за изследване на мира (СИПРИ) се опасява, че светът е заплашен от нова надпревара в областта на ядрените оръжия.

Въпреки че общият брой ядрени бойни глави продължава да намалява, някои ядрени сили са в процес на фундаментално модернизиране на своите арсенали, сочи институтът в свой анализ.

В разгара на напрежението в световен мащаб – Русия и САЩ разработиха ново поколение системи за ядрено оръжие, включително ядрени бойни глави, ракетни и самолетоносачни системи.

Според СИПРИ, САЩ разчитат на нови ядрени оръжия с по-ниска експлозивна сила, така наречените "мини ядрени бомби", които могат да бъдат използвани по-ефективно, но са не по-малко разрушителни.

САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея имат общо около 13 400 ядрени бойни глави в началото на тази година, според оценката на СИПРИ.

Изчислено е, че в момента около 3700 от тях могат да се използват.

Намаляването им бе договорено в новото двустранно споразумение за разоръжаване от 2010 , засягащо стратегическите ядрени нападателни оръжия. Договорът обаче изтича през февруари 2021 година. САЩ и Русия планират скоро да преговарят за възможно ново споразумение във Виена.

Договорът от 1987 г., който предвижда забраната за наземно ядрено оръжие със среден и по-малък обсег, беше отменен от САЩ миналата година. Малко след това Русия също обяви излизането си. През май правителството на САЩ обяви, че ще прекрати участието си и в споразумението "Открито небе" за взаимно наблюдение от въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович: 100 милиона зрители гледаха турнира изгледаха мачовете
Джокович: 100 милиона зрители гледаха турнира изгледаха мачовете
Вечното дерби открива плейофната фаза на efbet Лига
Вечното дерби открива плейофната фаза на efbet Лига