НОВИНИ

СЗО се обяви против преливането на кръвна плазма на пациенти с ковид

сзо омикрон налага създаването ваксини
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:01, 07.12.2021
5505
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Световната здравна организация препоръча да не се използват преливания на кръвна плазма от хора, които вече са били болни при лечението на пациенти с COVID-19. Предишните надежди бяха възложени на метода, съобщиха от централата на СЗО в Женева, но настоящите доказателства сочат, че преливането не увеличава шансовете за оцеляване на пациентите и не намалява нуждата от механична вентилация.

Подчертава се, че "преливането на кръвна плазма от човек, излекуван от COVID-19, не се препоръчва за пациенти с COVID-19". "Въпреки първоначалните очаквания, настоящите доказателства сочат, че преливането на кръвна плазма не подобрява преживяемостта и не намалява нуждата от механична вентилация, а също така е скъпо и отнема много време", казва представител на организацията.

В тази връзка Световната здравна организация "категорично не препоръчва" преливането на плазма от излекувани хора на пациенти, чието заболяване не е тежко. Тя също така не препоръчва и използването на такова преливане при лечението на тежко болни хора. Изключението са "определени контролирани случаи за целите на проучвания".

Съответните препоръки са разработени от група международни експерти, обясниха от Световната здравна организация. Те базират своите констатации на 16 проучвания с 16236 пациенти. "След като внимателно проучиха цялата информация, експертите стигнаха до заключението, че почти всички добре информирани пациенти биха предпочели да не получават плазмата на излекувани", отбелязва организацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович беше включен за ATP Cup, въпреки ваксинационния му статус
Джокович беше включен за ATP Cup, въпреки ваксинационния му статус
Липсата на зрители в Токио 2020 е спестила повече от 1 милиард долара
Липсата на зрители в Токио 2020 е спестила повече от 1 милиард долара