НОВИНИ

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския "Ангел Кънчев"

Русенски университет
Снимка: Фейсбук/Русенски университет "Ангел Кънчев"
bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 07.08.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният университет в град Тараклия, Молдова, става структура на Русенския университет "Ангел Кънчев". Това е факт след подписано споразумение между правителствата на България и Молдова, съобщават от Министерския съвет.

По този начин се дава възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани от български произход от Тараклийския район и АТО Гагаузия.

Предвижда се в новосъздадената структура да се обучават студенти по специалности от седем професионални направления на Русенския университет: "Педагогика на обучението по ....", "Администрация и управление", "Информатика и компютърни науки", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Комуникационна и компютърна техника" и "Общо инженерство".

Специалностите са избрани в съответствие с потребностите на региона в Република Молдова от висококвалифицирани специалисти за определени професии. Обучението ще се провежда на български, румънски и английски език и студентите, завършили го успешно, ще получават диплома на Русенския университет за завършена съответна образователно-квалификационна степен на висшето образование, а при желание - и европейско дипломно приложение.

През следващите години университетът е в готовност да осигури обучение и по други специалности от професионалните направления на поделението, към които има заявен интерес. В резултат на откриването му ще се затвърди българската политика, водена по отношение на българската диаспора в региона на град Тараклия, Република Молдова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация или полова идентичност
Парламентът забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация или полова идентичност