НОВИНИ

Тенисисти от Русия и Беларус ще играят на US Open, участието на Джокович е под въпрос

тенисисти русия беларус играят open участието джокович въпрос
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:02, 15.06.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Тенисистите и тенисистките от Русия и Беларус ще могат да участват на Откритото първенство на САЩ, което започва в края на август, обяви директорът на Американската тенис асоциация Лю Шър.

Състезателите от двете страни получиха забрана да играят на Уимбълдън и другите турнири във Великобритания заради руската военна инвазия в Украйна.

Решението на Британската тенис федерация предизвика доста негативни реакции и в крайна сметка ръководството на US Open е решило да не предприема подобна стъпка.

"Имаме притеснения около решението индивидуални състезатели да носят отговорност за решенията и действията на техните правителства. Разбираме, че всяка организация трябва да взима решения, базирани на уникални обстоятелства, но Американската тенис федерация ще допусне до участие всички тенисисти, независимо от тяхната националност", заяви Шър.

Това означава, че световният номер и миналогодишен шампион Даниил Медведев ще може да защитава титлата си във Флъшинг Медоус. Решението касае още елитни играчи като Андрей Рубльов, Карен Хачанов, Арина Сабаленка, Виктория Азаренка и други.

Все още е неясна ситуацията около трикратния шампион Новак Джокович, който не е ваксиниран срещу COVID-19. По-рано тази години Ню Йорк отмени забраната на неваксинирани спортисти да участват в състезания на територията на щата, но все още за влизане на територията на САЩ се изисква документ за ваксинация, макар и да има определени изключения. Сърбинът пропусна Откритото първенство на Австралия през януари заради отказа си да се ваксинира срещу коронавируса.

US Open 2022 ще се проведе в периода 29 август - 11 септември.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС внесе вот на недоверие срещу кабинета "Петков" (Обобщение)
ГЕРБ-СДС внесе вот на недоверие срещу кабинета "Петков" (Обобщение)
Музеят в резервата Плиска отново e наводнен. Как ще се възстановят щетите?
Музеят в резервата Плиска отново e наводнен. Как ще се възстановят щетите?