НОВИНИ

Турски гражданин ще бъде екстрадиран заради трафик на наркотици

шофьорът убил трима студенти луковит екстрадиран германия
bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 23.06.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Варненският апелативен съд допусна екстрадицията на турски гражданин, който ще бъде предаден на съдебните власти в Република Турция. Там срещу него се води наказателно производство за трафик и доставка на наркотици и стимулиращи вещества. Има данни, че това се е случило 5 пъти през тази и миналата година.

Времето на извършване на престъпленията наложи въззивната инстанция да измени решението на Шуменския окръжен съд, тъй като той е допуснал екстрадицията, като се е произнесъл само за едно от отделните деяния.

Южната ни съседка е поискала екстрадирането на Гьокалп В. заради водено срещу него наказателно производство от Наказателния съд за тежки престъпления в гр. Маниса. Той е обвинен в трафик или доставка на наркотици и стимуланти. Издадена е била заповед за ареста му.

38-годишният мъж заяви и пред Апелативния съд несъгласието си да бъде предаден на компетентните органи в родината си. Обяснил, че се опасява от възмездие, тъй като е помогнал за залавянето на хора, участващи в разпространение на наркотици. Адвокатът му счита, че българската държава не е била сезирана по надлежния ред. Апелативният прокурор посочи, че турската държава е дала достатъчно гаранции, че мъжът, чието предаване се иска, няма да бъде подлаган на преследване, насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително отношение.

Апелативният съд е приел, че проверяваният съдебен акт не страда от приписваните му от защитата пороци. Начинът на предаване на молбата за екстрадиция – по дипломатически път - съответства на правилата, описани в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Предоставени са и необходимите гаранции, че престъпленията не са политически или военни, и че исканото лице разполага с всички права съгласно международните конвенции, по които Република Турция е страна. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Автор: Надежда Сутрева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните националки под 17 години ще останат в Сърбия между Балканиадата и европейското първенство
Волейболните националки под 17 години ще останат в Сърбия между Балканиадата и европейското първенство
България очаква промените в Конституцията на Северна Македония
България очаква промените в Конституцията на Северна Македония