НОВИНИ

Украинският президент призова руснаците да не подкрепят мащабна война в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 24.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Европа
Слушай новината

Украинският президент Володомир Зеленски в емоционално видеообръщение призова руснаците да не подкрепят "мащабна война" в Украйна.

Нови експлозии в Мариупол (ВИДЕО)

Зеленски предупреди, че Русия е одобрила офанзива срещу Украйна, с близо 200 000 войници, разположени на границата и каза, че руският президент Владимир Путин не е отговорил на поканата му за провеждане на преговори.

"Опитах да проведа телефонен разговор с президента на Руската федерация. Резултатът беше тишина. Макар тишината да трябваше да бъде в Донбас. Разделя ни обща граница от 2000 км. Близо 200 хиляди от вашите войски и хиляди военни машини са наредени по нея. Вашите управници им наредиха да навлязат на чужда територия. Тази крачка може да бъде началото на голяма война в Европа. Целият свят коментира какво би могло да се случи всеки ден. Повод може да има по всяко време. Казаха, че съм наредил да започне нападение срещу Донбас, да открият огън и да започнат бомбардировки. Да стрелям по кого? Да бомбардирам кого? Говоря на руски, но никой в Русия не разбира какво означават тези места, улици и събития. Това е нашата земя и нашата история. За какво се борите? И с кого? Много от вас имат роднини в Украйна, много от вас са учили в украински университети, имате приятели там. Знаете какви сме, знаете какви са нашите принципи. Вслушайте се в гласа на разума. Народът на Украйна иска мир", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Джо Байдън осъди руската операция в Украйна

Следете НА ЖИВО ПО БНТ всичко случващото се в Украйна от нашите специални пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Гюров, ПП: Очаква се обща декларация на НС за случващото се в Украйна
Андрей Гюров, ПП: Очаква се обща декларация на НС за случващото се в Украйна
Халил Летифов за военната операция в Украйна: Трябва да има единна позиция на НС
Халил Летифов за военната операция в Украйна: Трябва да има единна позиция на НС