НОВИНИ

"Вагнер": Ако бойците ни се оттеглят от Бахмут, ще рухне целият фронт

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:18, 06.03.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
украинските сили продължават удържат бахмут
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Въздушна тревога беше обявена в Киев около един след полунощ. Сирените са се задействали и в Черкаска област, а в Харковския и Сумския район са регистрирани няколко експлозии.

Около 2.00 часа въздушната тревога е отменена. Украинските сили продължават да удържат Бахмут, съобщи говорителят на източния украински фронт. Според него загубите на руснаците в битката за града, която продължава вече месеци, са огромни.

Лидерът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че неговият представител е бил лишен от достъп до щаба на руското военно командване в Украйна.

Случилото се става ден след като Пригожин е поискал спешна доставка на боеприпаси от командващия бойните действия генерал Валери Герасимов.

Във видеопослание, публикувано през почивните дни, лидерът на наемниците предполага, че липсата на доставки се дължи на обикновена бюрокрация или на предателство.

Той не изключи хората му да са нарочени за изкупителна жертва в случай, че Русия загуби войната. Руската частна милиция играе основна роля в битката за Бахмут.

Пригожин предупреди, че ако Вагнер се изтегли от града целият фронт ще рухне и ситуацията няма да е приятна за всички военни формирования, които защитават руските интереси.

В петък той обяви, че Бахмут е практически обкръжен, а днес увери, че частите му продължават да разбиват украинските сили при града.

Акцент в среднощното обръщение на президента Зеленски беше благодарност към защитниците на Донбас. Той добави, че е в ход и подготовката за следващия отоплителен сезон.

"Светът е достатъчно силен, за да накаже Русия за войната. И ние ще предоставим на света достатъчно смелост и инструменти, за да го направи. Нашата увереност в това расте с всяка изминала седмица. Благодаря на партньорите ни, които ни помагат в изграждането на законодателна мрежа, с помощта на която ще бъдат произнесени подходящи присъди и ще ще следи за изпълнението им", заяви Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Партията на премиера печели парламентарните избори в Естония
Партията на премиера печели парламентарните избори в Естония
Предимно слънчево днес, сутринта ще бъде мъгливо на места
Предимно слънчево днес, сутринта ще бъде мъгливо на места