Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Външният министър пред ООН: Преминаваме през период, белязан от много предизвикателства

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:37, 24.09.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
веншният министър оон преминаваме период белязан предизвикателства
Слушай новината

Служебният министър на външните работи на България Николай Милков направи изказване на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Ето част от речта на министъра:

"Преминаваме през период, белязан от много предизвикателства - война, несигурност, енергийна криза, хранителна криза, климатични промени, пандемия от COVID-19, чийто ефект все още се усеща. Този списък далеч не е изчерпателен. Рисковете за сигурността, които рязко се увеличиха и липсата на стабилност, които ни засягат днес и които възникнаха след последната сесия на Общата събрание, заплашват да сринат международния ред, който построихме тук, в тази зала и вие като суверенни държави. Затова на тази сесия повечето докладчици смятат за основен риск войната, която Руската федерация предприе срещу своя съсед, нарушавайки основни международни правила и самия устав на ООН.

Това е незаконна военна агресия, която се води от страна-постоянна членка на Съвета за сигурност. Тя не само подронва глобалната сигурност, но и създава опасност за целия международен ред, основан на правила.

България е сериозно обезпокоена от неотдавнашната ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, обявена в Руската федерация. Ние също така осъждаме референдумите, които се провеждат в окупираните украински територии. Считаме, че те не са свободни и справедливи, и че те нямат правна сила.

Като европейска страна, намираща на югоизток в Европа, България смята за важни мира, стабилността и просперитета на Западните Балкани. Вярваме в трансформиращата сила на европейския интеграционен процес. Ще продължим да подкрепяме тези страни по пътя им към Европейския съюз".

Цялото му изявление можете да видите ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слънчево време днес
Слънчево време днес
Пекин: Ще предприемем решителни стъпки за обединението на Китай
Пекин: Ще предприемем решителни стъпки за обединението на Китай