НОВИНИ

Виртуална седмица на духовността в Сандански по повод 24 май

виртуална седмица духовността сандански повод
bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 15.05.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

По нетрадиционен начин ще бъде отбелязан 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Сандански. Заради ограниченията от коронавирусната пандемия, в града са решили да отдадат почит към делото на Светите братя Кирил и Методий и всички просветни дейци с редица онлайн инициативи.

В понеделник, 18 май потребителите на социалните мрежи ще могат да се насладят на „Разходка в миналото“ – Виртуално посещение в Археологически музей – Сандански. През следващите дни с видеоклипове дистанционно участие в отбелязването на празника ще вземат и музикантите от общинския духов оркестър в града, танцов състав “Празник” и самодейците от народно читалище “Отец Паисий 1919”.

Последния работен ден от седмицата е отделен за откриването на съвместна изложба на творците от Сандански озаглавена “Жажда за живот”. Тя ще бъде подредена в Епископската базилика в града.

Ден преди 24 май се очаква и обявяването на резултатите от конкурса „Родна реч, омайна, сладка“, който е възможност за изява на децата и учениците с рецитаторски умения и артистичност.

Конкурсът цели да популяризира и съхрани стойностната българска литература, насърчавайки децата и младите хора да я пресъздават чрез рецитала.

Талантливите деца и младежи, които се отличават със своите умения и артистичност ще получат наградите си на 24 май, като награждаването ще бъде излъчвано онлайн. В празничния ден отличия ще получат и учители и дейци на културата.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата възложи спешна проверка за аварията в шламохранилището на Топлофикация – Перник
Прокуратурата възложи спешна проверка за аварията в шламохранилището на Топлофикация – Перник
Затруднено е движението на влаковете в участъка между гарите Коньово и Стара Загора
Затруднено е движението на влаковете в участъка между гарите Коньово и Стара Загора