НОВИНИ

Взривената язовирна стена - какво губят и печелят Русия и Украйна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:02, 08.06.2023
6575
Чете се за: 07:05 мин.
Сигурност и правосъдие
взривената язовирна стена губят печелят русия украйна
Слушай новината

Три дни след като експлозия причини срутването на стената на язовира "Нова Каховка" огромна площ в Източна Украйна продължава да бъде наводнена. Милиони кубици вода се изливат от един от най-големите язовири в Европа. Без да има какво да я спре, стихията помита всичко по пътя си - села и градове, земеделски земи, но и военни съоръжения - окопи, стратегически разположена военна техника. Ще мине време преди да могат да бъдат изчислени материалните щети, а също и броят на жертвите. Киев и Москва продължават взаимно да се обвиняват за взрива в "Нова Каховка". Според Вашингтон и Лондон е твърде рано да се твърди, че Русия е отговорна за взрива.

"Тероризъм" - думата, която използваха както украинските власти, така и руските, твърдейки, че противниковата страна е причинила срутването на язовирната стена. 68% от наводнените над 600 квадратни километра са под контрола на Русия. Но щетите за Украйна, която предупреждава, че е изправена пред екологична катастрофа, са огромни.

Кой губи и кой печели от взрива на "Нова Каховка"?

Експлозията става в момент, в който се предполагаше, че ще започне дългоочакваната украинска контраофанзива на изток. Киев отрича, че е дадено начало на операцията. Според Москва, украинските части са изстреляли снаряд срещу ВЕЦ "Нова Каховка", за да отклонят вниманието от контраофанзивата си.

Макар плановете на Украйна за точните места, на които се планира да бъде контраофанзивата да са тайна, от стратегическа гледна точка наводненията в Херсонска област са потенциална пречка за Киев. За да постигне значителен успех срещу руските сили, украинската армия трябва да намери начин да разцепи окупираната от Москва територия и в частност - да препречи прекия достъп от анексирания полуостров Крим към Донбас. Това би могло да стане именно в Запорожка област, а също и на юг по поречието на Днепър - в наводнената Херсонска област.

Вече над 15 месеца ВЕЦ "Нова Каховка" е под контрола на Русия. Експерти са на мнение, че съоръжението е проектирано така, че да издържи удари, дошли отвън. Но не и такива отвътре. Украинският президент Володимир Зеленски неколкократно заяви, че Киев от месеци разполага с разузнавателни данни, че Москва е минирала "Нова Каховка" и не е изключено в даден момент стената на язовира да бъде взривена.

Русия има опит с взривяването на язовири по време на война. През 1941 г. екип от тайната полиция на Сталин взривява стената на Днепърския язовир близо до Запорожие. Причината - опит да бъде попречено на настъплението на нацистката армия. Няма данни за реалния брой на жертвите. Изчислява се, че те са между 20 000 и 200 000 души. Огромни загуби търпи и Червената армия - саботажът е извършен при пълна секретност и десетки хиляди военнослужещи попадат в капана на бедствието, без да имат възможност да се евакуират. Нацистката армия частично възстановява язовира, а две години по-късно взривява стената му повторно.

Сега обаче Русия също има какво да губи: наводненията надолу по течението на Днепър са принудили руските войски да се изтеглят източно от Херсон. Съобщава се за наводнени окопи, изоставени оръжия и военна техника, включително тежки бронирани машини. От стратегическа гледна точка - след като преди месеци Украйна успя да отвоюва обратно Херсон, градът е подложен на почти ежедневен обстрел. Дори сега - по време на евакуацията, куршумите продължават да свистят над града.

"Нова Каховка" осигурява питейна вода за окупирания полуостров Крим. Проблем с водоподаването би довел до недоволство спрямо Владимир Путин сред жителите и допълнително би изострило политическата обстановка вътре в Русия.

И все пак - в момент, в който Украйна е в стратегическо настъпление, а Русия - в стратегическа отбрана, в краткосрочен план Москва може да се възползва от високите нива на водите, които ще забавят украинско настъпление отвъд река Днепър.

Огромна опасност крие и фактът, че наводненията ще затруднят локализирането и обезопасяването на минираните от руските сили земи в Източна Украйна. Мините създават риск както за населението, така и за хората, дошли да окажат помощ. Преди наводненията рисковите зони са били известни, но сега мините са отнесени по течението и могат да се взривят при контакт.

Екоцид и катастрофалните последствия

Отвъд военните действия - хуманитарна и екологична катастрофа застрашават и без това изстрадалите заради войната жители на Украйна.

Снимки: БГНЕС

Наводнени са над 30 населени места, под вода са поне 2000 къщи. 40 000 души са евакуирани. Украинските власти съобщават, че хората както в окупираните територии, така и в тези под украински контрол, са без достъп до питейна вода, храна и лекарства.

В резултат на експлозията във ВЕЦ "Каховка" са изтекли над 150 тона машинно масло, които допълнително нанасят щети на околната среда.

Сериозни са щетите и за селското стопанство - унищожени са хиляди декари земеделски площи. Очаква се това да доведе до вреда за световните вериги за доставки на зърно от Украйна - една от най-големите страни-износителки. Ще минат дни преди водата да се оттече и месеци преди щетите да бъдат овладени. А в това време в наводнените области ще се разпространяват опасни вещества и зарази.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Наталия Киселова: Официално главният прокурор е отстранен от длъжност само след указ на президента
Доц. Наталия Киселова: Официално главният прокурор е отстранен от длъжност само след указ на президента
Българските боксьори се подготвят за Европейските игри със спаринги срещу тима на Молдова
Българските боксьори се подготвят за Европейските игри със спаринги срещу тима на Молдова