НОВИНИ

Янаки Стоилов - идеологът на лявата идея

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:14, 11.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
служебният правосъден министър янаки стоилов идеологът лявата идея
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Запален социалист, човек с дългогодишни леви виждания, Янаки Стоилов е новият служебен правосъден министър. Името му отдавна се е доказало в БСП.

Дългогодишен заместник-председател на партията и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. Янаки Стоилов е един от депутатите с най-дълъг парламентарен стаж – участвал е в осем парламента. Той е и най-младият депутат в Седмото Велико Народно събрание.

Стоилов винаги е стоял зад лявата идея, дори и в БСП. Той оглавява т.нар. ляво крило в партията. Счита се, че негов ментор е Александър Лилов.

Янаки Стоилов е роден във Велико Търново. Завършва право в Софийския университет, където след това става преподавател. В момента е шеф на катедра в Юридическия факултет на висшето училище. В политиката се включа през далечната 1990 г.

Янаки Стоилов е заместник на партията по времето, когато тя е оглавявана от Сергей Станишев и Михаил Миков. В момента е считан за неформалното вице на лидера Корнелия Нинова. Той оглавява и Комисията по идейна политика на партията.

Като депутат Стоилов внася много законопроекти, както и поправки в нормативните актове. Известен е с това, че критикува и собствените си съпартийци, когато не е съгласен с тях. Той е един от хората, застанал срещу идеята на правителството на Пламен Орешарски да бъде назначен за шеф на ДАНС Делян Пеевски.

Понастоящем освен политик е професор по Теория на правото. Почетен професор на университета „Джао Тонг“ – Шанхай.

Президентът Радев обяви служебното правителство - вижте кои са министрите

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво успя да свърши за краткия си живот 45-ият парламент?
Какво успя да свърши за краткия си живот 45-ият парламент?
Политически реакции след обявяването на служебния кабинет
Политически реакции след обявяването на служебния кабинет