НОВИНИ

Йотова: Смяна в проектокабинета на Главчев ще е белег на задълбочаваща се политическа криза

Илияна Йотова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:31, 05.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ако Димитър Главчев реши да смени някой в този състав ще трябва да има много сериозни аргументи, защото това отново ще бъде белег на все по-задълбочаващата се политическа криза. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Черна гора.

По думите ѝ очевидно този служебен кабинет, така както е замислен с поправките в Конституцията, е едно голямо недоразумение.

Илияна Йотова заяви, че няма как да коментира състава, тъй като това е моделът и практическата реализация на промените в Конституцията. "Това поискаха и това получиха", добави тя.

По думите ѝ оттук нататък отговорността е на номинирания за премиер Димитър Главчев, на министрите, които той е поканил. Йотова отбеляза, че няма поглед над част от работата на номинираните за министри, но посочи, че други са много добри специалисти, каквато е според нея нoминираната за министър на финансите Людмила Петкова.

Илияна Йотова отново заяви, че от президентската институция са изпълнили всички условия на Конституцията, както и желанието на политическите сили да се ускори този процес на преговори, на срещи, за да може изборите да са "2 в 1".

На въпрос за избора на служебен премиер от страна на Радев вицепрезидентът подчерта, че това е единственият, който се е съгласил да бъде министър-председател. Това, че някои партии със задна дата обясняват как имало и други желаещи, просто не отговаря на истината, посочи Илияна Йотова.

Относно оставката на главния секретар на МВР тя заяви, че за нея е била изненадваща.

"С приближаването на изборите ще се вадят все повече нови и скандални факти от така нареченото коалиционно или некоалиционно управление през последните 9 месеца. За някои партии, въпреки предупреждението на президента, предизборната кампания е започнала още от залите на президентството", заяви Илияна Йотова.

Поясни, че битката със службите на партията на политическата промяна не е от вчера, както и на техния коалиционен партньор.

"Когато един министър-председател отправя такива тежки обвинения е изключително опасно. То е опасно преди всичко за нас българите, защото руши и малкото доверие, което имаме в институциите, особено от службите за сигурност, в размирните времена, в които живеем. Не познавам в собствената си практика - и българска, и европейска, за толкова години политик, който да говори по такъв начин за службите за сигурност. Това се отбелязва от нашите европейски партньори. Искаме да влезем в Шенген. Кажете ми как на този фон ще кажат убедено своето "Да", каза още Илияна Йотова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция ще има нов посланик в България
Турция ще има нов посланик в България
Водата се върна в древните Терми на Каракала в Рим
Водата се върна в древните Терми на Каракала в Рим