Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Йотова в Дания: Само реално променена, сигурна и стабилна България ще върне сънародниците ни от чужбина

bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 28.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
йотова дания реално променена сигурна стабилна българия върне сънародниците чужбина
Слушай новината

"България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен свят, място, в което знаете, че може винаги да се върнете, място, което очаква вас, вашите деца, вашите родители – това е основна наша цел с президента Румен Радев. Надявам се държавата ни реално да е поела по пътя на промяната, защото само така вие ще искате да се върнете в нея. Да изтрием клеймото на държавата с най-високи нива на корупция, да бъдем предсказуеми и сигурни за инвеститорите." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към българи, живеещи в Кралство Дания, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Наблюдава се тенденция на нарастване на българската общност там. По официални данни за 2021 година българските граждани са близо 11500 души. Голям е процентът на висококвалифицираните специалисти, ценени в датското общество.

В продължилия три часа разговор вицепрезидентът, посланикът на България в Кралство Дания Светлан Стоев и наши сънародници коментираха въпроси, свързани с политическата и икономическата ситуация в България, както и необходимостта от структурирана държавна политика за българите в чужбина. В срещата участваха и млади хора, които планират да се върнат и да се развиват в родината.

Нашите сънародници споделиха за административните неуредици, с които се сблъскват в България. Една от причините за тях е липсата на електронно управление. Обсъдена беше огромната разлика в стандарта на живот в България и Дания. На срещата се чуха предложения от страна на нашите сънародници за развитието на българската държава, както и за подобряване на комуникацията с тях.

Общо беше мнението, че българите в чужбина са голям потенциал за развитието на България и не бива да се къса връзката с тях. Илияна Йотова изтъкна, че години наред българската държава няма реална и структурирана политика за българите в чужбина. Обсъдена беше необходимостта от институционализиране на представителството на българските общности зад граница, което ще реши редица проблеми, с които се сблъскват в страната, в която живеят.

За вицепрезидента една от основните цели в политиката за българите в чужбина е съхраняването на българския език, на българската култура и духовност. Илияна Йотова има редица инициативи, които поддържат жива връзката с България, подкрепя такива начинания на наши сънародници във всички части на света. Вицепрезидентът сподели идеята си за създаване на Български национален културен институт по примера на Гьоте институт и Сервантес и посочи, че България е единствената държава в Европейския съюз, която няма такъв институт.

Нашите сънародници благодариха на Илияна Йотова за ангажираността на президентската институция с българите в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Василев е финалист на Световната купа по гребане
Кристиян Василев е финалист на Световната купа по гребане
Ани Вангелова спечели титлата на двойки в Гърция
Ани Вангелова спечели титлата на двойки в Гърция