Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЮНЕСКО призовава за глобална забрана на смартфоните в училищата

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:25, 01.08.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
смартфоните диагностицират коронавирус
Слушай новината

ЮНЕСКО, образователната, научната и културната институция на ООН, публикува Глобален доклад за мониторинг на образованието през последните 18 години, в който предлага цялостна оценка и препоръки за образованието по света. В тазгодишния доклад специален акцент е поставен върху "забраната на мобилните телефони" и нейното въздействие върху образованието.

В доклада на ЮНЕСКО се подчертава пряката връзка между прекомерната употреба на мобилни телефони и лошите образователни резултати. Установено е, че продължителното време, прекарано пред екрана на мобилните телефони, оказва отрицателно въздействие върху емоционалното състояние на децата. За да се отговори на тази загриженост, ЮНЕСКО препоръчва въвеждането на забрана на смартфоните в училищата.

В доклада се подчертава, че е важно да се поддържа "ориентирана към хората визия за образованието", като се гарантира, че цифровите технологии допълват взаимодействието с учителите лице в лице, а не го заместват.

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле изтъкна неизмеримия потенциал на цифровата революция в образованието, но също така подчерта необходимостта от предпазливост и подходяща организация за справяне с потенциалните обществени предизвикателства.

Няколко държави вече въведоха забрани за използване на смартфони в училищата, отчитайки потенциалното въздействие върху академичните постижения на учениците. Франция, Гвинея, Латвия, Мексико, Португалия, Испания, Швейцария, Съединените щати, Канада, Шотландия, Бангладеш, Таджикистан и Узбекистан са сред държавите с различни форми на забрана на мобилните телефони в образователната среда.

Проучвания, основани на широкомащабни международни оценки като PISA, показват връзка между пристрастяването към смартфоните и влошените академични резултати. В Белгия, Испания и Англия се наблюдава подобряване на академичните резултати, особено сред учениците с по-слаби резултати, след въвеждането на забрани за използване на мобилни телефони в училищата.

В Турция решение, публикувано в Държавен вестник през 2019 г., внесе промени в наредбата за институциите за средно образование на MEB (Министерството на националното образование). Решението включва забрана на мобилните телефони, фотоапаратите, таблетите, компютрите и смартчасовниците в училищата, като училищната администрация има право по своя преценка да разрешава или ограничава използването им по време на почивките. Учителите също участват в определянето на използването на мобилни телефони по време на учебните часове.

Като цяло дискусията относно забраните за използване на мобилни телефони в училищата отразява продължаващите усилия за постигане на баланс между ползите от цифровите технологии и потенциалното им въздействие върху образователните резултати и благосъстоянието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ активира освободителната клауза на Усман Дембеле
ПСЖ активира освободителната клауза на Усман Дембеле
"Булгаргаз" предложи с 1,4% по-ниска цена на газа за август спрямо юли
"Булгаргаз" предложи с 1,4% по-ниска цена на газа за август спрямо юли