НОВИНИ

Започва Страстната седмица - какви са мерките за сигурност и ограниченията

започва страстната седмица какви мерките сигурност ограниченията
bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 13.04.2020
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

За православния свят от днес започва Страстната седмица. Това е последната седмица на Великия пост и се нарича Страстна, защото е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и т.н.

На Велики понеделник Иисус Христос влизал в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня - символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

На всеки ден от Страстната седмица се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

Тази година седмицата преди Великден ще бъде различна заради мерките за ограничаване разпространението на заразата от коронавирус. След разговори с премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб, Българската православна църква се ангажира да предприеме мерки за сигурност за всички православни храмове.

По време на Страстната седмица ще важат следните мерки:

  • Няма да се изпраща самолет, който да донесе Благодатния огън от Йерусалим.
  • На Разпети петък плащаницата няма да се поставя на маса както обикновено, тя ще се държи от четирима души на входа на храмовете и така хората ще минават под нея.
  • На Великден службата ще започне навън.

Големите богослужения от календара на църквата по време на Страстната седмица са: на Велики Четвъртък, Разпети Петък, Възкресение Христово и Второ Възкресение.

По време на богослуженията се спазват следните мерки:

  • В храмовете ще се извърши дезинфекция - ще се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Килими, пътеки и други подобни се отстраняват от интериора на храма. Местата за сядане в храмовете се дезинфекцират през няколко часа.
  • В храмовете ще се влиза по специален ред като свещенослужителите ще се грижат за организацията и реда вътре в храмовете.
  • Миряните, посещаващи храма, задължително да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.
  • Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, ще се въздържат от богослужения.
  • Пред храмовете ще има представители на МВР, които да следят за спазването на реда и на социална дистанция.
  • Тъй като в храмовете ще могат да влизат по-малко хора от обичайното, от църквата не изключват да има опашки. Затова пред храмовете ще бъде полицията.
  • В някои епархии самите митрополити също са осигурили маски. Според БПЦ в храмовете свещениците ще служат без маски, защото ще са в олтара и на безопасно разстояние от хората.
  • Навън няма да се допускат традиционните продавачи на цветя и свещи в близост до църквите.
  • В храмовете полицаите ще влизат само при възникнала необходимост. Полицията ще охранява всички 4000 църкви и манастири в страната.

Българската национална телевизия ще излъчва на живо всички празнични служби.

Хората ще могат да проследят църковните служби на живо с директно предаване в ефира на Българската национална телевизия, а сигнал ще бъде осигурен за всички други телевизионни доставчици, които ще могат да излъчват празничните богослужения от катедралата "Св. Александър Невски" и храма "Св. Неделя".

Програма на преките предавания:

23:30-00:30 /събота, 18 април/ Празнично Пасхално богослужение - пряко предаване от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски“ в София за празникът на празниците, Възкресение Христово или Великден.

10:55-12:00 /неделя, 19 април/ Празнично богослужение за Второ Възкресение - пряко предаване от храм "Св. Неделя", катедралния храм на Софийска епархия.

БНТ ще излъчва пряко по БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 4, както и онлайн на сайта www.bnt.bg

Призивът към хората е да останат по домовете си, да не се нарушават мерките за безопасност и да се избегнат струпвания на множество хора, което може да доведе до разпространение на заразата и удължаване на периода на ограничения.

БНТ призовава да останете вкъщи и да гледате празничните служби от дома си!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан преди Възкресение Христово
Посланието на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан преди Възкресение Христово
От 11 часа днес продължава тестването в Банско
От 11 часа днес продължава тестването в Банско