НОВИНИ

Заради алкохол, наркотици или шум: Полицията иззе близо 400 автомобила в Бургас

стотици коли спрени движение акция шум бургас
bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 11.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

192 леки автомобили и мотоциклети, шофирани при липсата на шумозаглушители или с неизправни такива, са спрени от движение за периода от 1 септември до момента при акция "Шум" в Бургас. Срещу нарушителите са образувани административно-наказателни производства, като предвидените принудителни административни мерки ще се приложат с цялата им строгост.

Проверките на служителите от сектор "Пътна полиция" са в тъмната част на денонощието на места, за които има данни, че се преминава с липсващи или неизправни шумозаглушители. На водачите се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение на МПС - нарушител.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения, е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция подлежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Полицията в Бургас е иззела и близо 200 моторни превозни средства на шофьори, които са употребили алкохол или наркотични вещества. От тях за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила са иззети 98 МПС, а 100 са отнети за шофиране след употреба на наркотични вещества.

Припомняме, че вариантите при проверките на шофьорите нарушители са два: водачът е собственик на управляваното МПС или само ползвател.

  1. В първия случай личното моторно превозно средство се иззема от органите на реда и се транспортира до охраняем паркинг, където остава до приключване на наказателното преследване срещу пияния или дрогиран водач. Реално той остава собственик на колата, докато евентуално съдът не го осъди. При осъдителна присъда задължително се постановява отнемане на автомобила в полза на държавата, като той се предава на Националната агенция по приходите. След това, по преценка, автомобилът може да се обяви на търг за публичен продан, да се ползва или да се предаде за ползване на друга държавна институция;
  2. Във втория случай, когато моторното превозно средство не е собственост на спрения водач нарушител, то се иззема от полицията с протокол, като веществено доказателство във връзка с извършеното престъпление, а в хода на наказателното производство, лицензиран оценител оценява стойността на автомобила. При евентуална осъдителна присъда, съдът налага на виновния глоба, равностойна на оценката на моторното превозно средство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни поетът, писателят и журналистът Борислав Ценов
Напусна ни поетът, писателят и журналистът Борислав Ценов
Луис Суарес: Преминаването ми в Интер Маями е възможно, обсъдих бъдещето си с Меси
Луис Суарес: Преминаването ми в Интер Маями е възможно, обсъдих бъдещето си с Меси