НОВИНИ

Защо български сезонни работници попаднаха в епицентъра на френските избори

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:56, 18.06.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света
български сезонни работници попаднаха епицентъра френските избори

Градчето Моасак в Югозападна Франция очаква с вълнение балотажа на местните избори на 28 юни и вероятността да се сдобие за първи път с кмет от крайната десница.

Ромен Лопез, кандидат на Национален сбор на Марин льо Пен, спечели първия тур с 47% от гласовете и измисли един коз в своята кампания. Той поведе битка срещу "нецивилизованите", както нарече общността от български роми в града, и обеща да възстанови реда и чистотата в центъра.

Именно там живеят около хиляда български роми. Някои местни хора смятат, че центърът им е отнет, казва съперничката на Лопез, издигната от гражданска листа. Естел Имами признава, че старите и нехигиенични жилища в тази част на града и без това не са привлекателни. Обвиненията възмущават българите, които са сезонни работници в селското стопанство.

Репортер на Франс прес цитира думите на един от тях:
Нищо не сме искали! Ние сме честни хора. Вършим работа, каквато никой французин не ще и да пипне. По цял ден работим на полето в дъжд, студ или адска жега.

Двамата разговарят в българска бакалия в града, където работниците от България идват отдавна. От 2007 г. стотици семейства от български сезонни работници пребивават временно или постоянно в Югозападна Франция, пише регионално издание.

Отбелязва се, че те са необходими за местния земеделски сектор. Броят им варира от около 200 души през зимата до 1000 през лятото и дори 3000, по данни на самите роми. Съжителството с местните хора не е безоблачно. Има притеснения от чужденците, както и случаи на агресия към тях.

Много от българските роми са се установили за постоянно във Франция, както са правили през миналия век марокански сезонни работници, домашни помощнички от Португалия и други чужденци. Земеделските стопани в Моасак са доволни от работата на ромите, които получават минимална френска заплата.

Крайно десният кандидат Ромен Лопез предупреждава, че за да останат в Моасак, българските роми трябва да се асимилират, както е постъпило неговото семейство, пристигнало преди години от Испания.

Въпрос на време е, за да разберем дали те ще бъдат приети изцяло в Моасак. Засега е ясно, че самият Лопез не е особено желан от някои жители на града, където са спасявали еврейски деца през Втората световна война, и където по традиция печели левицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГАЛЪП: Образът на ЕС в очите на българите – стабилен, но и застрашен
ГАЛЪП: Образът на ЕС в очите на българите – стабилен, но и застрашен
Заради катастрофата с бебето: Местан с обвинение за причинена смърт по непредпазливост
Заради катастрофата с бебето: Местан с обвинение за причинена смърт по непредпазливост