НОВИНИ

10 000 бежанци все още са на Идомени

10 000 бежанци продължават да чакат на гръцко-македонската граница при Идомени. Македония отвори вчера границата си и пропусна над 300 сирийски и иракски мигранти. Стотици нови бежанци прииждат към границата пеша или с такси.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:52, 03.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
000 бежанци все идомени

Според кмета на граничното гръцко село Идомени, близо 7000 мигранти пребивават в двата лагера, а други 3000 живеят в полето.Опасността от епидемми е значителна. Международните организации, които се грижат за бежанците смятат, че обстановката е близо до хуманитарна катастрофа.

Джема Джили, "Лекари без граници": Харчим по 50 000 евро на ден за одеала, храна, вода и палатки. Раздаваме по 30 000 порции храна на ден и не е достатъчно. Така не може да продължава.

Малко над 300 сирийци и иракчани бяха пропуснати през македонската граница за един ден. Скопие затвори границата си за афганистанци и затегна контрола за бежанци с нередовни документи.

Пиман Али Ибрахим, бежанка от Сирия: Децата ми задават въпроси, на които нямам отговори. Питат ме това ли е Германия и къде е новата ни къща?

Шефовете на полицейските служби в Австрия, Славения, Хърватия, Сърбия и Македония се договориха в Белград да засилят граничния контрол. Европейският съюз предложи хуманитарен бюджет от 700 милиона евро в помощ на държавите -членки, които са на първа линия пред бежанския поток.Атина изчисли , че има нужда от 500 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С пушката на Капитан Петко войвода начело..
С пушката на Капитан Петко войвода начело..
Промени в разписанията по празниците в Пловдив
Промени в разписанията по празниците в Пловдив