НОВИНИ

10 000 сирийци ще получат турско гражданство

В близко време се предвижда 10 хиляди сирийци, които пребивават в Турция като мигранти от 2011 г. насам, да получат турско гражданство.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:20, 31.01.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света
000 сирийци получат турско гражданство

Миналата година турският президент Реджеп Тайип Ердоган на митинг в град Килис, където се намира най-големият лагер за сирийски бежанци, бе обещал, че на онези, които отговарят на условията, ще им бъде дадено турско гражданство. Но опитът за преврат през юли м.г. забави процедурите.

Преди време тези стъпки отново бяха възобновени, в ход е последният етап - разследването "национална сигурност", което се извършва от Националната служба за сигурност-МИТ и Генералната Дирекция по сигурността в Анкара. Документите на утвърдените за получаване на турско гражданство кандидати ще бъдат внесени за ратифициране в последната инстанция - Министерския съвет, което се очаква да стане идния месец.

А личните карти на новите турски граждани от сирийски произход ще се издават от Дирекцията по населението и гражданството към турското Министрество на вътрешните работи според параграф 12 "гражданство по изключение"от Закона за гражданството.

Този параграф урежда даването на турско гражданство на лица, които са построили в Турция производствени мощности и съоръжения, за заслуги в технологиите, науката, спорта, културата и др. при условие, че "не представляват заплаха за националната сигурност на страната".

Ако личните карти на новите турски граждани бъдат готови до референдума за промените в Конституцията, те ще имат право да гласуват на него. Предвижда се референдумът да се проведе на 9 или 16 април т.г. най-късно.

По официални данни към момента в Турция пребивават около 3 млн. сирийски граждани. Само 10 на сто от тях са в 26-те лагера на правителствената служба за бедствия и кризи. Останалите са разселени в 81 области на Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Да се готви София
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Да се готви София
От 2 февруари в ЦИК започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите
От 2 февруари в ЦИК започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите