НОВИНИ

Последен предизборен дебат в ефира БНТ

Укрепване на държавността, борбата с корупцията, идеи за развитието на България. Това бяха част от темите на последния предизборен дебат, който излъчи Българската национална телевизия. Два дни преди парламентарните избори в телевизионния двубой на идеи за бъдещето на страната влязоха представителите на парламентарно представените политически сили: Екатерина Михайлова - Синята коалиция, Минчо Спасов - НДСВ, Михаил Миков - Коалиция за България, Цветан Цветанов - ГЕРБ, Атанас Семов - „Ред, законност и справедливост", Лютви Местан - ДПС, и Десислав Чуколов - Атака.

последен предизборен дебат ефира бнт
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 03.07.2009
Чете се за: 05:04 мин.
У нас

Укрепване на държавността, борбата с корупцията, идеи за развитието на България. Това бяха част от темите на последния предизборен дебат, който излъчи Българската национална телевизия. Два дни преди парламентарните избори в телевизионния двубой на идеи за бъдещето на страната влязоха представителите на парламентарно представените политически сили: Екатерина Михайлова - Синята коалиция, Минчо Спасов - НДСВ, Михаил Миков - Коалиция за България, Цветан Цветанов - ГЕРБ, Атанас Семов - „Ред, законност и справедливост", Лютви Местан - ДПС, и Десислав Чуколов - Атака.

Екатерина Михайлова - Синята коалиция: „Обръщам се към българските граждани да гласуват с номер 19 за Синята коалиция, ако искат БСП и ДПС да не са в следващото управление. Обръщам се към българските граждани да гласуват с номер 19 за Синята коалиция, ако искат да има безкомпромисна битка с престъпността и мафията. Обръщам се към българските граждани да гласуват с номер 19 за Синята коалиция, ако искат финансова стабилност и хора, които знаят как да се справят с финансови кризи. Хората в Синята коалиция са го правили вече веднъж - вади ли са България от финансова криза, много по-тежка от сегашната. Пак ще го направим. Ние ще поставим отпред интересите на България. Освен това, разбира се, подобряване на стандарта и качеството на живот на всеки български гражданин... Ние поемаме ангажимента да рестартираме реформите и в здравеопазването, да се продължи и в образованието, да има повишаване на доходите, да има облекчаване за правенето на бизнес... И още нещо много важно - България след изборите ще наследи освен финансовата криза, още една много тежка криза от това тройно управление - именно отношенията с ЕС. Предстои възстановяване на доверието на ЕС, предстои възстановяването на еврофондовете, които са толкова необходими за всички граждани и фирми в едно следващо време след 5 юли... Важно е да имаме едно стабилно управление без БСП и ДПС, без ченгета - нещо, което за нас е изключително важно."

Минчо Спасов - НДСВ: „ НДСВ като политическа сила предлага на българския избирател повече млади хора, повече компетентни хора, хора, които търсят и намират консенсуса, за да решават проблемите, хора, които са се доказали, че са водили и ще водят България по пътя на добрия тон, по пътя на Европа, по пътя на консенсуса. НДСВ предлага на българския избирател не хора, които си служат с показност, с театрални жестове, присъщи за италианските филми, хора, които не си служат с димки и фойерверки, а хора, които работят, които дават резултат. Ние работим за бъдещето на България, политиката ни е насочена към младите хора. Стипендии за младите майки, удължено майчинство, пълен размер на обезщетенията при майчинство, програма „ин витро", защото демографският проблем е червената лампа, която свети дори и преди проблемите със съдебната система. Ние сме за по-малко убити по пътищата, ако ще те и дори за повече жени в политиката... България се нуждае от една умерена, бих казал дясноцентриска политика, която ние успяхма да накараме БСП да води през този период. Надявам се, че ще накараме и други политически сили в бъдеще, може и да е по-лесно, защото без умерена дясноцентриска политика икономическата стабилност на България няма да бъде гарантирана. Ние не се нуждаем от някакви чудеса, а от правила, спазване на правилата, защото правила има много, но за съжеление ние не ги спазваме. Искам да завърша и ще го кажа не от свое име, а както го е казал Левски: ние не бива да бъдем беззъби политици, в никакъв случай не бива да бъдем беззъби политици. Но както е казал Левски:"Братя, нека си кажем правиците и кривиците", но след това да се хванем за ръце и заедно да вървим напред като останилите европейски народи."

Михаил Миков: „България не може да бъде истинска европейска страна, ако виковете за мъст периодически излизат в общественото пространство, пък било то и преди избори. България трябва да намери своето място като серизона европейска страна с няколко сфери - правосъдие, вътрешен ред, не изключвам и администрацията. Когато г-н Спасов говори за мерки срещу корупцията в МВР, няма друго ведомство, в което да има 52 досъдебни производства от началото на годината досега, образувани благодарение на ефикасната работа на вътрешната сигурност и инспектората. Няма друго ведомство, в което приоритет е издигната борбата с корупцията. Този проблем не съществува само в администрацията на МВР. И това е въпрос, който във всяко ведомство трябва да бъде издигнат на сериозно равнище. И тук партиите имат сериозен ангажимент да поддържат тази политика да продължава. По отношение на мира по пътищата, с радост мога да кажа, че 72 са по-малко убитите и около 550 са по-малко ранените, отколкото през същия период на миналата година и тази политика смятам, че ще продължи. Засилен контрол, безкомпромисност, натиск за преодоляване на корупционните практики на всички равнища. Това е процес и в системата на правосъдието. Лесно се говори за промени в Конституцията, но малко са тези, които могат да правят промени в Конституцията и в такъв къс период, в какъвто съдебният инспекторат даде резултати, да ги реализират на практика. Защото това, което се случва в съдебната система след действието на испектората, не се е случвало за тези 20 години демократичен преход у нас."

Цветан Цветанов - ГЕРБ: „Това, което е много важно: 20 години видяхме всички политически партии. Днес България се нуждае от това демократично мислещите български граждани да упражнят конституционното си право да гласуват. Много е важно това, защото това ще неутрализира купуването на гласове и това ще даде възможност 4 милиона или 5 милиона да изберат 240 депутата, което е съществено важно за демокрацията и за демократичните процеси в страната. Нека да гласуват за партия, която има своя управленска програма. Политическа партия ГЕРБ, двете бюлитени номер 3. Това е успехът за България."

Атанас Семов - „Ред, законност и справедливост": „Българите сме най-бързо изчезнаващата нация в света, с най-бързо нарастващ процент циганско население, с най-висок процент неграмотност и най-бързо нарастващ, с най-късе средна продължителност на живота, с най-висока детска смъртност, с най-голям брой самоубийства на възрастни хора. Ние сме една изчезваща нация и ако не укротим политическия брътвеж и празнословие, ако не оставим назад в миналото политиката на злоупотреби и съсипване на държавността, независимо дали ще го наричаме само „доганизация" или всичко останало, което видяхме през последните 20 години, не ни чака наистина нищо добро, поради което аз съм убеден в едно: Европа е успешен модел, защото в нея властват редът и законността и има справедливост. Българският път към това минава през бюлетина номер 1 на 5 юли."

Лютви Местан - ДПС: „През следващите години България ще се управлява в условия на безпрецедентна по своя мащаб и дълбочина световна икономическа криза. Това не е по силите на нито една отделна политическа партия, камо ли на отделна личност. България няма нужда от месии - нито нови, нито стари. България има нужда от материалния и духовен потенциал на цялата нация. Политическият еквивалент на тази теза е широко коалиционно управление, което да покрие очакванията на българските граждани. От кои точно партии, естествено, ще решат избирателите чрез своя вот. ДПС ще поеме тази роля, която и се отреди от вота на българските граждани. Но гласът за номер 4 в интегралната бюлетина е глас срещу опитите езикът на омразата да се превърне в норма на политическо говорене. Това е глас за заедността, това е глас за толерантността, без която е немислима градивната перспектива на България. Без вътрешния интегритет не е възможно България да постигне пълноценния си интегритет във всички структури на ЕС и това е голямо предизвикателство на вота на 5 юли. С номер 4 в интегралната бюлетина казваме „да" на нормалната политика в името на България."

Десислав Чуколов - Атака: „Днес идвам от граничен пункт „Капитан Андреево", където отново ние - патриотите от Атака, единствени застанахме там, за да предупредим, за да спрем идващите автобуси от Турция. В момента в Анкара, в Истанбул, в големите турски градове се подготвя и тече масивна рекламна кампания, в която се казва тамошните български турци да гласуват за ДПС. Това върви, това се прави, като им обещават тези, които са незаконно там, като дойдат и гласуват, после да нямат черен печат и ще могат да се върнат обратно вече легализирани. Подготвя се много силен вот за ДПС. Затова аз призовавам българските избиратели - нека да разграничават зърното от плявата, ментето от оригинала. От тук присъстващите, уверявам ви, няма политическа сила, която през годините да не е участвала в управление по косвен или директен начин с Ахмед Доган, с лицето Ахмед Демир Доган. Няма такава политическа сила. И Яне Янев е бил в една коалиционна листа с Ахмед Доган, и вие, господин Цветанов, и господин Борисов бяхте в правителството на Симеон Сакскобургготски... Затова ви призовавам: заложете на политическата сила, която твърдо и категорично отстоява това, което ви обещава. Ние обещаваме да спрем турцизацията, обещаваме социална справедливост, обещаваме най-сетне този 20-годишен преход да свърши и в България да има справедливост. И това ще стане само по един единствен начин: на 5 юли, когато отбележите на двете бюлетини номер 5."

http://izbori.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
00:53, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
22:08, 01.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
21:49, 01.09.2024
8014
Чете се за: 00:37 мин.
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
21:44, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
21:05, 01.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
20:50, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
20:33, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
19:22, 01.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
Опашки от автомобили на граничните пунктове с Гърция в Югозападна България
17:47, 01.09.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
Партиите определят състава на РИК - има ли сблъсък и напрежение между двете крила на ДПС
17:28, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
ДПС - Доган към партиите от 50-ото НС: Категорично дистанциране от Делян Пеевски
17:07, 01.09.2024
Чете се за: 04:42 мин.
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
БСП подписва коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във вторник
16:38, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
Топ 24
Най-четени
Сара Пейлин подава оставка
Сара Пейлин подава оставка
Уволнени работници от русенската корабостроителница заради протест
Уволнени работници от русенската корабостроителница заради протест